Ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε ως προς τον αριθμό των φόνων στη Βραζιλία πέρυσι, με τις ανθρωποκτονίες να αυξάνονται κατά 3,7% εν σχέσει με το 2016, στις 63.880, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μερικούς μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, όπου η βία έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής μάχης.

Το 2017, ο δείκτης ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία αυξήθηκε στις 30,8 ανά 100.000 κατοίκους, από 29,9 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει η Επετηρίδα Δημόσιας Ασφάλειας 2018.

Στο Μεξικό, όπου επίσης καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των φόνων το 2017, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανέρχεται σε περίπου 20 ανά 100.000 κατοίκους.

Την ετήσια έκδοση εκπονεί και δίνει στη δημοσιότητα το Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια στη Βραζιλία, ένα κέντρο μελετών.

Η κλιμάκωση της βίας, που αποδίδεται στη δράση όλο και πιο αιμοδιψών συμμοριών που εκμεταλλεύονται τις περικοπές του προϋπολογισμού των σωμάτων επιβολής του νόμου αλλά και το κενό εξουσίας που έχει προκύψει εν μέσω των αλλεπάλληλων σκανδάλων διαφθοράς, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο ακροδεξιός βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις αν αφαιρεθεί από την εικόνα ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, εξαγγέλλει ότι θα χαλαρώσει τη νομοθεσία για την οπλοφορία και θα κάνει πολύ πιο σκληρή την αστυνόμευση για να καμφθεί η εγκληματικότητα και η βία.

Ο κεντρώος Ζεράλντου Άλκμιν, αντιμέτωπος με το υψηλό ποσοστό που καταγράφει ο Μπολσονάρου, συμμάχησε με συντηρητικούς που αξιώνουν αυστηρότερα μέτρα για την επιβολή του νόμου και της τάξης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση, μεγάλο μέρος των φόνων –ο αριθμός τους συμπεριλαμβάνει τους θανάτους αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους– συγκεντρώνεται στις βορειοανατολικές, φτωχότερες Πολιτείες της Βραζιλίας.

Στην Πολιτεία Χίου Γκράντε ντου Νόρτσε καταγράφηκε ο υψηλότερος δείκτης ανθρωποκτονιών το 2017, με 68 φόνους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Πολιτεία Άκρι, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που γειτονεύει με το Περού, ο δείκτης ανήλθε σε 63,9 φόνους ανά 100.000 κατοίκους.

Στην πλουσιότερη Πολιτεία Σάου Πάουλου καταγράφηκε ο χαμηλότερος δείκτης ανθρωποκτονιών από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη, με 10,7 φόνους ανά 100.000 κατοίκους.

Ελλείψει συγκεντρωτικών ομοσπονδιακών στοιχείων για την εγκληματικότητα, η Επετηρίδα Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας βασίζεται στα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σε επίπεδο Πολιτειών και χρησιμοποιείται ακόμη κι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως μελέτη αναφοράς.