Ελεγκτές της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν την Τετάρτη το πρωί, αυτοψία στο Βιολογικό Καθαρισμό της Κάτω Αχαΐας και στον αγωγό που σύμφωνα με καταγγελιες κατοίκων εκβάλλει στη θαλάσσια περιοχή του Κάτω Αλισσού.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλισσαίων "Πείρος" Δημήτρης Μπαρμπούνης ο οποίος ήταν παρών στην επίσκεψη των επιθεωρητών, τονίζει μεταξύ άλλων πως θα κινηθεί νομικά όταν πληροφορηθεί εγγράφως σε ποιον ανήκει ο αγωγός και προειδοποιεί με μηνήσεις προς της ΔΕΥΑΔ.


Η ανακοίνωση του Συλλόγου Αλισσέων

Σήμερα μετά από έγγραφη καταγγελία του Συλλόγου μας, στις 30 - 7- 2018 και την ίδια καταγγελία στον Εισαγγελέα 6 - 8- 2018, ήρθαν στο σημείο του βιολογικού και στον ποταμό Πείρο ( έλεγχος του αγωγού ) η Διεύθυνση περιβάλλοντος.

Κατά την επίσκεψη μας στο βιολογικό ο σύλλογος μας με τον πρόεδρο του συλλόγου Δημητρίου Μπαρμπούνη, μαζί με τον επιστημονικό συνεργάτη του συλλόγου ( Καράβια Νικόλαο ) και τους προέδρους των χωριών μας Άνω και Κάτω Αλισσού, αλλά και κατοίκους της περιοχής έφτασαν στο σημείο. Εκεί μας περίμενε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Σπύρος Τραχάνης, ο γενικός γραμματέας του δήμου κος Πυρής Αθανάσιος και ο εργολάβος και επιβλέπων του έργου.

Στο σημείο που φτάσαμε μας έγινε ενημέρωση για τον βιολογικό, είδαμε τα έπιμαχα σημεία που πριν 10 ημέρες ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και η δεξαμενή καθίζησης, αλλά και άλλα σημεία που στην ουσία ο βιολογικός δεν λειτουργούσε.

Αυτό μας το είχε πει και η Διευθυνση περιβάλλοντος και στην αυτοψία 4 Ιουλίου που είχε κάνει. Μετά από ερωτήσεις και απαντήσεις πήρε το λόγο το κλιμάκιο της διεύθυνσης περιβάλλοντος, που είπε ότι ο βιολογικός φαίνεται να έχει μπει σε λειτουργία και να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Βέβαια και εμείς, που κάναμε την καταγγελία, είδαμε το βιολογικό και τον χώρο γενικά σε πολύ καλή κατάσταση.


Θα δούμε και από τα αποτελέσματα σε λίγες ημέρες. Μετά μιλήσαμε για τον αγωγό που πέφτει μέσα στο ποτάμι. Παρών σήμερα ήταν και ο κατεγγέλων, πριν 15 ημέρες, για τον αγωγό συγχωριανός μας. Πήγε το κλιμάκιο με την βάρκα στο σημείο. Εκεί διαπιστώσανε να πέφτουν ακάθαρτα νερά και λήμματα, αλλά σε πολύ λιγότερη ένταση. Είπαμε στα κλιμάκια ότι δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται αυτός ο αγωγός και ότι πρέπει να φύγει.

Μας είπαν από την Διευθθνση περιβάλλοντος ότι έχουν πάρει συντεταγμένες και θα δουν από που προέρχεται και θα τον καταστρέψουν και θα κοιτάξουν αν υπήρχε σχετική αδειοδότηση. Εμείς σίγουρα δεν δεχόμαστε να είναι το ποτάμι μας αποδέκτης στον αγωγό αυτόν. Κλείνοντας θα ήθελα να σα πούμε ότι ύστερα από καταγγελίες του συλλόγου μας και μόνο του συλλόγου μας, όχι άλλος δυστυχώς στην περιοχή μας, κινητοποιηθήκαν οι υπηρεσίες και αναγκάστηκε η ΔΕΥΑΔ, για λόγους βέβαια ακατανόητους σε εμάς, να βάλει πάλι σε λειτουργία το βιολογικό.

Ελπίζουμε μετά από 20 ημέρες να μην έχουμε τα ίδια. Ο παράνομος αγωγός από όπου και αν προέρχεται πρέπει να καταστραφεί. Ο σύλλογός μας θα μάθει, γιατί θα του κοινοποιηθεί το έγγραφο αυτό, που ανήκει και σε ποιόν και θα κινηθεί νομικά . Δεν μας ενδιαφέρουν παθογένειες και παραλείψεις του παρελθόντος θέλουμε ο αγωγός να φύγει. Είτε αυτοί λέγονται παντόροικος αγωγός είτε πέφτουν της Αχαγιάς, αυτό πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα είμαστε παρόντες μαζί με τους κατοίκους, θα προασπίζουμε όπως πάντα τα συμφέροντά τους, χωρίς βέβαια κυνήγι μαγισσών, αλλά με στοιχεία. Καλούμε όλους τους πολίτες να είναι συνειδητοποιημένοι. Τέλος καλούμε την διοίκηση της ΔΕΥΑΔ να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο.

Ο βιολογικός είναι περιουσία του δήμου μας. Σε αντίθετη περίπτωση πάλι που παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα, θα κινηθούμε με αγωγή και μήνυση κατά της διοίκηση της ΔΕΥΑΔ.