Το πεπόνι ανήκει στα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, καθώς συνδυάζει δροσιά, γεύση και μοναδικό άρωμα. Παράλληλα, αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που «θωρακίζουν» την υγεία και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και καροτενοειδών, που έχουν συσχετισθεί από πλήθος μελετών με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Από την άλλη, προσφέρει σημαντικά ποσά καλίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ, ενώ οι ποικιλίες με έντονο πορτοκαλί χρώμα στη σάρκα τους, αποτελούν πλούσια πηγή β-καροτενίου, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, τα οποία προάγουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τέλος, ιδιαίτερο διατροφικό χαρακτηριστικό του πεπονιού, είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αδενοσίνη, μια ουσία με αντιπηκτικές ιδιότητες, που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια.