Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, όπου του ανακοινώθηκαν τα αντίποινα από την πλευρά της Ρωσίας στις πρόσφατες απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο.

Ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στον Έλληνα πρέσβη τα αντίποινα της Μόσχας. Σύμφωνα με το hellasjournal.com Οι Ρώσοι διώχνουν τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας και τον υπεύθυνο επικοινωνιών, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο στη Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Γιώργου Σακελλαρίου.

Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, ο Ανδρέας Φρυγανάς, έλαβε ένα σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν τα «μικρής κλίμακας» μέτρα που πάρθηκαν από τη ρωσική πλευρά, σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας, τον Ιούλιο αυτού του έτους, εναντίον Ρώσων διπλωματών.

Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να προκαλέσει άλλη αντίδραση εκ μέρους της Αθήνας. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου –σύμφωνα με πληροφορίες- είναι να αποφορτίσει την ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό ότι εξαρχής είχε χαρακτηρίσει την κρίση παροδική.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τραυματιστεί και πλέον κινούνται σε δύσβατο έδαφος. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι προ ολίγων ημερών στην Αθήνα επιχειρούσαν να αποκωδικοποιήσουν μία φωτογραφία που ανήρτησε στo Facebook το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και η οποία εμφάνιζε τον Σεργκέι Λαβρόφ με μία τεράστια ρωσική σημαία κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό. Η φωτογραφία έφερε τη λεζάντα: «Φωτογραφία θεραπευτική. Να τοποθετηθεί σε πάσχοντα σημεία του πλανήτη. Σε μια σειρά γεωγραφικά σημεία (σ.σ.: η φωτογραφία) μπορεί να έχει επίδραση εξορκισμού».