Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ ζήτησε χθες από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει σε ισχύ πλήρως το πρόγραμμα που προστατεύει από την απέλαση τους νεαρούς μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα παράτυπα όταν ήταν παιδιά και να δεχθεί νέες αιτήσεις για το πρόγραμμα.

Ο δικαστής Τζον Μπέιτς του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον ανέστειλε την εφαρμογή της απόφασης ως τις 23 Αυγούστου προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση.

Ο Μπέιτς είχε εκδώσει σχετική απόφαση για πρώτη φορά τον Απρίλιο, οπότε είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίζει να εφαρμόζει το εν λόγω πρόγραμμα, γνωστό και ως DACA. Τότε είχε εξηγήσει ότι αναστέλει για διάστημα 90 ημερών την εφαρμογή της απόφασής του προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να δώσει καλύτερες εξηγήσεις για του λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα πρέπει να τερματιστεί.

Χθες ο Μπέιτς, ο οποίος διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, εξήγησε ότι δεν αναθεωρεί την πρώτη του απόφαση διότι οι εξηγήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήραν τις ανησυχίες του.

Βάσει του προγράμματος DACA περίπου 700.000 νεαροί μετανάστες, γνωστοί και ως «Ονειροπόλοι», προστατεύονται από την απέλαση και λαμβάνουν άδεια για εργασία διετούς ισχύος. Μετά τη λήξη της πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το DACA δημιουργήθηκε το 2012 από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Τραμπ αποφάσισε να το αναστείλει κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη καθώς υπάρχουν πολλές δικαστικές προσφυγές εναντίον της απόφασης αυτής.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα αναστείλει το DACA με την προϋπόθεση ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα δεχθούν να νομοθετήσουν για τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό και θα συμφωνήσουν στις αλλαγές που προωθεί στη μεταναστευτική νομοθεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ