Ο Νίκος Τόσκας παρέδωσε το πρωί του Σαββάτου στον Πάνο Σκουρλέτη τις αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη, μετά την παραίτησή του.

«Η συνείδησή μου μου επέβαλε από την πρώτη στιγμή να υποβάλω την παραίτησή μου. Ηταν το αυτονόητο και το ελάχιστο», είπε ο κ. Τσόκας. «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε πρόκειται να γίνω», συμπλήρωσε και δήλωσε «στρατιώτης που έδινα μάχες» με γνώμονα τον άνθρωπο.

Εκανε αναφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ότι στήριξε σε όλα τα επίπεδα το έργο των σωμάτων ασφαλείας και συμπλήρωσε ότι τιμά πάντα τους ένστολους. «Αγωνίστηκα για μια πιο δημοκρατική αστυνομία», ανέφερε μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε την οικογένειά του, «που με στήριξαν στα δύσκολα», τους υπουργούς, τους συνεργάτες του και όλο το προσωπικό του υπουργείου.

«Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία», είπε ο κ. Τόσκας ξεκινώντας την τοποθέτησή του. «Προσπαθήσαμε τις δύσκολες ώρες της μάχης να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα, επειδή δεν είχαμε άλλη επιλογή. Όταν ήρθε η ώφρα του απολογισμού, όλοι λυγίσαμε. Τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, τα σπίτια θα ξαναχτιστούν, οι ακρογιαλιές θα γεμίσουν παιδικές φωνές. Όμως, αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας. Οφείλουμε να τους θυμόμαστε, οφείλουμε να βρούμε τρόπους να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία. Γιατί μόνο τότε η πολιτική συγγνώμη θα έχει αντίκρισμα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε την ανάγκη να γίνει ριζικός επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας. «Επιβάλλεται όχι μόνο με βάση την τελευταία τραγική εμπειρία, αλλά και με βάση τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές παθογένειες αυτής της χώρας στον τρόπο που έχτισε τις πόλεις της, με τις λαβωμένες σε πολλές περιπτώσεις υποδομές της χώρας», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τομές, να συγκρουστεί με συμφέροντα», πρόσθεσε και κάλεσε όσους το θεωρούν αυτό αποπροσανατολιστικό στην παρούσα φάση, να το ξανασκεφτούν. «Είναι αποπροσανατολιστικό να δούμε τα διαχρονικά εγκλήματα, τα κτίσματα μέσα σε ρέματα, τους τυφλούς δρόμους, τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς;», συνέχισε.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο εθνικό σχεδιασμό για την πολιτική προστασία, κάτι που θα συνδυαστεί με την αποτίμηση σε βάθος της επιχείρησης των τελευταίων ημερών.  

Αναφερόμενος στον κ. Τόσκα, σχολίασε ότι «θα ήταν άδικο να αξιολογήσουμε το έργο του με βάση τα όσα συνέβησαν από τις 23 Ιουλίου και μετά, όταν είναι γνωστό ότι έκανε εξαιρετική δουλειά σε αντίξοες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και μεγάλων ελλείψεων».

«Τον ευχαριστώ, προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης. Δεν είναι μια τυπική ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, αλλά μια ουσιαστική βαθιά εκτίμηση προς έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από εχθρούς και φίλους ως ακέραιος, ανιδιοτελής υπερασπιστής αξιών», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.