Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει βάλει στο στόχαστρο τον Λεμπρόν Τζέιμς. Προς το παρόν. Έχει προσβάλει τον Αφρο-αμερικανό Κόλιν Κέπερνικ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων του πολίτη.

Έχει προσβάλει τον Αφρο-αμερικανό μπασκετμπολίστα Στίβεν Κάρι επειδή αρνήθηκε να εορτάσει μαζί του, στον Λευκό Οίκο, την κατάκτηση τίτλου στο NBA. Αλλά δεν έχει επιτεθεί κατά του πιο αναγνωρίσιμου Αφρο-αμερικανού αθλητή, του Λεμπρόν Τζέιμς. Παρότι ο τελευταίος ήταν υποστηρικτής της Κλίντον στις τελευταίες προεδρικές. Παρότι o Λεμπρόν υπερασπίστηκε τον Κάρι με τουίτ, πέρυσι, αποκαλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ «αλήτη». Κι ο Τραμπ, που είναι εύκολος στο τουιτάρισμα, δεν απάντησε.

Αυτό τώρα μπορεί ν' αλλάξει. Καινούργια δεδομένα: την περασμένη Δευτέρα, ο Λεμπρόν Τζέιμς εγκαινίασε στο Έικρον του Οχάιο ένα δημόσιο σχολείο, το «I PROMISE School». Μιλώντας με τον Ντον Λέμον του CNN, ο Λεμπρόν επεκτάθηκε στο πώς οι σπουδές και ο αθλητισμός τροφοδοτούν την εξέλιξη του σπουδαστή. Και αναφέρθηκε στον Πρόεδρο.

«Έχει χρησιμοποιήσει τα σπορ για να μας χωρίσει, κι αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν μπορώ να συσχετίσω τον εαυτό μου. Επειδή ξέρω ότι ο αθλητισμός ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα με κάποιον λευκό. Καταλαβαίνεις; Κι είχα μια ευκαιρία να τους δω και να μάθω γι' αυτούς, κι εκείνοι είχαν μια ευκαιρία να μάθουν για μένα, και γίναμε καλοί φίλοι. Κι είπα “Α, υπέροχα – όλο αυτό συμβαίνει χάρη στα σπορ”. Ποτέ δεν ήταν κάτι που χώριζε τους ανθρώπους. Ήταν πάντα κάτι που έφερνε τους ανθρώπους κοντά» είπε ο Λεμπρόν Τζέιμς.

Είπε επίσης πόσο λυπάται για τη συζήτηση που είχε με τ' αγόρια του όταν κάποιος έγραψε τη λέξη «νέγρος» στην πόρτα του σπιτιού του στο Μπρέντγουντ. «Πάντα ήταν εκεί» είπε ο Λεμπρόν για τον ρατσισμό στην Αμερική, «αλλά νομίζω ότι ο σημερινός Πρόεδρος έδωσε στον κόσμο... δεν νοιάζονται σήμερα, στο πετούν κατάμουτρα».

Κι όταν ο Ντον Λέμον του CNN τον ρώτησε τι θα έλεγε στον Τραμπ έτσι και καθόταν απέναντι του, η απάντηση του Λεμπρόν ήταν λακωνική (και συνοδεύτηκε μ' ένα χαμογελάκι): «Ποτέ δεν θα καθόμουν απέναντι του».