Η φωτογραφία που ανέβηκε τις προάλλες στα social media, δείχνοντας καπνούς, σε ένα μέρος απέναντι από το Ρίο της Πάτρας το καλοκαίρι του 2017 μαζί με την εικόνα των ανεμογεννητριών να έχουν φυτρώσει στην θέση που υπήρχε αυτή η φωτιά ανήκει μάλλον στην σφαίρα της παραπλάνησης ή της εύκολης εξήγησης των πραγμάτων.

Το θέμα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αφού αυτοί που ανέβασαν τις φωτογραφίες θέλησαν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα γιατί έγιναν οι πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που σκότωσαν τόσο κόσμο, συνδέοντας τες πάντα και με την φήμη για την εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη.

Μιλήσαμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Λυκούργο Σταματελάτο, που είχε την ευγένεια να μας διαφωτίσει για το όλο θέμα. Καταρχήν το ζήτημα είναι αρμοδιότητα της αντίστοιχης υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έβγαλε και την σχετική άδεια για το αιολικό πάρκο. 


Η φωτογραφία είναι από την θέση Ριγάνι. Οι φωτιές αυτές (έχοντας ως δεδομένο ότι οι εικόνες δεν είναι fake) δεν έχουν καμία σχέση με την ύπαρξη των ανεμογεννητριών και την δημιουργία αιολικού πάρκου.

Καταρχήν για να βγει μια τέτοια άδεια, σύμφωνα με την πληροφόρηση που μας δίνουν τα στελέχη της Περιφέρειας, χρειάζεται πάνω από ένας χρόνος. Ύστερα τα δάση δεν απαγορεύουν την δημιουργία αιολικού πάρκου, ούτε και την ύπαρξη ανεμογεννητριών.  

Οπότε δεν χρειάζεται κάποιος να βάλει φωτιά για την δημιουργία αιολικού πάρκου. Απλά ενδέχεται να κοπούν ορισμένα δέντρα για την μεταφορά των ανεμογεννητριών. Ως εκεί όμως. Αφήστε που οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα φτιάχνονται στις κορυφές των βουνών και των λόφων, εκεί που η βλάστηση είναι χαμηλή και άρα δεν υπάρχουν καν δέντρα...