Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός και τα στοιχεία το αποδεικνύουν. Η Καλαμάτα αισιοδοξεί για ακόμα καλύτερες μέρες...

Αύξηση των αεροπορικών και οδικών αφίξεων τον Ιούνιο 2018 έναντι του Ιουνίου 2017 καταγράφουν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 14,6% (+18,0% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+27,0%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+11,7%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +23,1% και +15,8% αντίστοιχα.

Ειδικότερα για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις τον Ιούνιο του 2018 ήταν 23.721, έναντι 21.505 την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Αλλά και για το α’ εξάμηνο του 2018 είναι θετικά έναντι του 2017, αφού φέτος το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δέχτηκε συνολικά 45.816 επιβάτες έναντι 40.652.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαΐου να καταγράφεται αυξημένη κατά 23,6% σε σχέση με το Μάιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +34,7%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +16,8% και +21,7% αντίστοιχα. Υπήρξε, δηλαδή, το Μάιο μια σημαντική αύξηση της Μέσης Καταναλωτικής Δαπάνης (ΜΚΔ) που παρέσυρε και τη ΜΚΔ από την αρχή του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό, εξάλλου, συνεχίζεται η κινητικότητα στον ξενοδοχειακό χώρο με δυο σημαντικές επενδυτικές εξελίξεις. H Evergolf, συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη (κύριος μέτοχος της Aegean και της Autohellas), απέκτησε σημαντικό ποσοστό της Golf Residences, ιδιοκτήτριας εταιρείας και operator πέντε μεγάλων τουριστικών μονάδων της Κρήτης (Blue Palace a Luxury Collection Resort & Spa, Agapi Beach Resort, Cretan Malian Park, Village Heights και Koutouloufari Village Holiday Club).

Επίσης, η επενδυτική εταιρεία HIG απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην ιδιοκτήτρια εταιρεία των ξενοδοχείων Amillia Mare και Paradise Village στη Ρόδο, ενώ η διαχείρισή τους παραμένει υπό την Aldemar. Τέλος, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Η Ελλάδα συνολικά (με εξαίρεση Μύκονο και Σαντορίνη) είναι φθηνότερη σε όλες τις κατηγορίες -εκτός της Τουρκίας που φέτος ανακάμπτει χρησιμοποιώντας την τιμολογιακή πολιτική ως βασικό της εργαλείο.

Πηγή: tharrosnews.gr