Σε έναν νομό όπως αυτός της Αχαΐας, οι επιλογές για εξόρμηση σε κάποια παραλία είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, έχοντας να παρουσιάσει γνωστές αλλά και άγνωστες ακτές για κάποιους.

Μια από αυτές είναι η Ποροβίτσα Αχαΐας.

Το δημοτικό διαμέρισμα Ποροβίτσας, το οποίο απέχει μια ανάσα από την Ακράτα και μόλις μια ώρα από την Πάτρα, αναπτύχθηκε σε δύο οικισμούς, την Άνω Ποροβίτσα και την Παραλία Ποροβίτσας, στην οποία σταδιακά μετοίκησαν οι περισσότεροι κάτοικοι. Η ονομασία Ποροβίτσα προέρχεται από τη λέξη σταφιδάμπελο (porovita).

Η κύρια ανάπτυξη και οργάνωση του οικισμού ξεκίνησε το 1685 επί Βενετοκρατίας και οφειλόταν στο κατάλληλο του εδάφους για καλλιέργεια της σταφίδας.

Λόγω της στρατηγικής θέσης επί Τουρκοκρατίας ήταν διοικητικό κέντρο της περιοχής. Τα μετεπαναστατικά χρόνια 1830-1850 ήταν πρωτεύσουσα του Δήμου Αιγείρας (Αιγείρα & Ακράτα).

Οι κρίσεις της σταφίδας οδήγησαν στη μετανάστευση πολλούς κατοίκους (εσωτερική, Αμερική, Αυστραλία). Ο οικισμός διατήρησε την ακμή του μέχρι το 1960, οπότε η έδρα της κοινότητας μεταφέρθηκε στην παραλία.

Αυτά για την ιστορία...

Ερχόμενοι στο σήμερα τώρα, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια μονοήμερη απόδραση, αφού μιλάμε για μια κουκλίστικη παραλία, μακριά από την βαβούρα, ιδανική για όσους αναζητούν την γαλήνη πλάι στο κύμα.

Δείτε φωτογραφίες: