Ένα σημαντικό έργο πρόκειται να ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου, σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αχαΐας, έχοντας πίσω του μία πλούσια ιστορία, αλλά και παράδοση. 

Πρόκειται για το έργο που θα ξεκινήσει στην θέση Πάτημα, στο παλιό Ναό του Αγίου Ανδρέα, λίγο έξω από το Λεόντιο. Είναι το μέρος που σύμφωνα με την παράδοση είχε καταφύγει ο Άγιος Ανδρέας όταν τον κυνηγούσαν οι Ρωμαίοι διώκτες του και εκεί τον συνέλαβαν για να τον οδηγήσουν στη συνέχεια στην Πάτρα, στο Σταυρό του Μαρτυρίου του. 

Το έργο θα αναδιαμορφώσει εντελώς τόσο τον ναό, όσο και τον περιβάλλοντα χώρο του. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ειδικοί επιστήμονες της αρχαιολογικής υπηρεσίας στους κατοίκους του χωριού ο ναός θα αναδιαμορφωθεί και θα πάρει την όψη του κτιρίου, έτσι όπως κτίστηκε πριν από αιώνες, με αυτή την αρχιτεκτονική της Πρωτοχριστιανικής περιόδου. 

Το Πάτημα βρίσκεται στην θέση Αχαρνές. Ο ναός είναι κτισμένος ανάμεσα στον 4ο και τον 5ο αιώνα, έχοντας φτιαχτεί πάνω στα θεμέλια πρωτοχριστιανικής βασιλικής μεγάλων διαστάσεων, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ίχνη της ελληνικής ακρόπολης, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. 

Στην θέση Αχαρνές έχουν βρεθεί δύο πλάκες που σύμφωνα με τα όσα λέγονται, η μία έχει αποτυπώσει το υπόδημα του Πρωτοκλήτου και η άλλη το δεξί πόδι του.


Οι δύο αυτές πλάκες θα αξιοποιηθούν μετά τις εργασίες που θα γίνουν από την αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ η εικόνα του χώρου θα γίνει εντελώς διαφορετική, με τέτοιον τρόπο, ώστε να ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στους αιώνες. 

Ο χώρος σε ένα λόφο, έξω από το χωριό, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς από μια επίσκεψη έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία και θρησκευτική σημασία. Τα τείχη της ακρόπολης, ο ιστορικός ναός, οι δύο πλάκες, τα γύρω ξωκλήσια που υπάρχουν, όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν με τέτοιον τρόπο που μπορούν να φέρουν στο λόφο αυτό, δεκάδες τουρίστες. 

Μην ξεχνάμε ότι η Πάτρα μέσα από τον ναό του Αγίου Ανδρέα έχει ήδη βάλει βάσεις στον θρησκευτικό τουρισμό, με δεκάδες Ρώσους, Ρουμάνους, Βούλγαρους και γενικότερα λαούς της Ανατολικής Ευρώπης, να επισκέπτονται την Αχαϊκή πρωτεύουσα, μόνο και μόνο για να προσκυνήσουν τις εικόνες του Πρωτοκλήτου, τις τοιχογραφίες των εκκλησιών του και το μέρος όπου δίδασκε. 

Δεν θα υπάρξει άραγε το ανάλογο ενδιαφέρον από όλους αυτούς τους προσκυνητές για να δουν τις δύο πλάκες που μαρτυρούν το πέρασμα του Αγίου Ανδρέα, στο μέρος που αποτέλεσε την αρχή του μαρτυρίου του; Είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο.


Οι εργασίες που θα ξεκινήσουν υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου κ. Κουμμούση, με χρήματα του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται να αναδείξουν το μέρος και θα διευκολύνουν την αντίστοιχη τουριστική δυναμική του. Είναι ένα έργο που περίμεναν εδώ και αρκετά χρόνια οι χωριανοί του Λεοντίου, οι πιστοί και οι πατέρες της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών.

Ελπίδα όλων αυτών είναι η επόμενη τιμητική γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στον λόφο, στις αρχές Ιουλίου, να πραγματοποιηθεί με το πέρας των εργασιών, σε ένα μέρος ξεχωριστό που θα έχει πλέον την δυναμική από όλες τις πλευρές για να τραβήξει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των προσκυνητών, των επισκεπτών και των τουριστών.