Συντονιστική Επιτροπή συνέθεσαν οι πολίτες της Πάτρας που αντιδρούν στον ερχομό της νέας τεχνολογίας του 5G, στην αχαϊκή πρωτεύουσα, υποστηρίζοντας ότι έστω και η πειραματική εφαρμογή της, θα είναι βλαπτική για τη δημόσια υγεία και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερους κινδύνους για τους πολίτες της πόλης. 

Μάλιστα είχαν επικοινωνία με το δήμαρχο Κώστα Πελετίδη που όπως τους είπε αποσύρει το θέμα της έγκρισης της αντίστοιχης σύμβασης από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, καλώντας τους σε έναν δημόσιο διάλογο για το ζήτημα.

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής τονίζονται τα εξής: "Η πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία της επιτροπής μας με τον δήμαρχο κ. Πελετίδη.

Ο κ. δήμαρχος μας ενημέρωσε πως αποσύρει το θέμα της έγκρισης συμβάσεως του 5G από το αυριανό Δ.Σ. και μας καλεί σε διάλογο για την ολόπλευρη διερεύνηση της επικινδυνότητας της Η/Μ ακτινοβολίας από την σχεδιαζόμενη πιλοτική εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου 5G στην πόλη μας.

Παρ’ ότι θεωρούμε την κίνηση αυτή ως θετική εξέλιξη παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση. Η πρόσφατη αιφνιδιαστική στροφή της Δημοτικής Αρχής που φάνηκε να συντάσσεται με τα συμφέροντα που προωθούν μία αμφιλεγόμενη τεχνολογία για τους δικούς τους στόχους και συμφέροντα, εις βάρος όμως της υγείας των πολιτών, αναστέλλεται προσωρινά.

Μένει στους ενεργούς πολίτες που ακόμα θεωρούν την δημόσια υγεία ως πρωταρχικό αγαθό και στις τοπικές πρωτοβουλίες που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία κράτους και εταιρειών όσον αφορά στα κεραιοσυστήματα να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους με επιστημονική γνώση και επιχειρήματα.

Σε ότι μας αφορά, θα συμμετάσχουμε στον διάλογο που θα οργανώσει ο Δήμος Πατρέων απαιτώντας :

1. Να ενεργοποιηθούν οι ειλημμένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τήρηση ουσιωδών προστατευτικών μέτρων για τα ήδη υπάρχοντα κεραιοσυστήματα ασύρματης τηλεφωνίας. 

2. Να διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα υπό την αιγίδα του Δήμου, για να αξιολογήσει τον κίνδυνο από την πιλοτικήε εγκατάσταση του 5G όπως ήδη είχε δεσμευθεί ο Δήμαρχος, με πραγματικό επιστημονικό διάλογο επί τη βάσει δημοσιευμένων στοιχείων και μελετών και όχι θεσφάτων και δοξασιών.

Η Υγεία των Πολιτών είναι πάνω από εταιρικά κέρδη και πολιτικές αντιπαλότητες".