Στα πρότυπα του Νότιου Πάρκου της Πάτρας θα είναι το Βόρειο Πάρκο, στην περιοχή της Αγυιάς, το οποίο σκοπεύει να φτιάξει ο Δήμος Πατρέων.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπάρχει στα πλάνα της δημοτικής αρχής και το οποίο από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε το θέμα της παραχώρησης της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον. 

Το έργο θα δώσει μια άλλη όψη στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλιακής ζώνης και θα εκτείνεται από τη Ρομάντζα μέχρι το παλιό κολυμβητήριο της Αγυιάς.

Το έργο έρχεται σε μία εποχή που αναμένεται να αξιοποιηθεί η όλη περιοχή και θα συνδυαστεί με τη δημιουργία του αθλητικού κέντρου που είναι να κατασκευαστεί στην πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς, στο πλαίσιο των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. 

Το βόρειο παραθαλάσσιο πάρκο θα αναδείξει το πρώην κολυμβητήριο και την περιοχή της Πλαζ, αφού θα τη συνδέει με το υπόλοιπο κομμάτι της παραλιακής ζώνης της Αγυιάς, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σαν χωράφι. 

Το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει αρκετό πράσινο με δέντρα, λουλούδια και γκαζόν, παγκάκια, φωτιστικά και διαδρόμους περιπάτου και άθλησης. Δίπλα από το βόρειο πάρκο θα διέρχεται ο ποδηλατόδρομος, ενώ η δημιουργία του θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της όλης περιοχής, με βάση τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρύξει ο Δήμος. 

Η ανάπλαση θα ξεκινά από το χείμαρρο Μείλιχο και θα φτάνει έως την Πλαζ, ενώ με βάση το σχεδιασμό που πρόκειται να γίνει ένα μεγάλο κομμάτι της Ηρώων Πολυτεχνείου αναμένεται να πεζοδρομηθεί (χείμαρρος - κολυμβητήριο), με την κυκλοφορία να γίνεται από την οδό Καραμανλή. 


Βελτιώσεις στο Έλος της Αγυιάς και της Πλαζ

Σκοπός της ανάπλασης αυτής είναι να αξιοποιηθεί και η θάλασσα της περιοχής, σε ένα σημείο όπου τα παλιότερα χρόνια οι Πατρινοί έκαναν το μπάνιο τους.

Γι' αυτό και θα γίνουν εργασίες, με βάση τα προγραμματισμένα έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΠ, έτσι ώστε τα νερά να καθαριστούν και οι πολίτες να απολαμβάνουν την θάλασσα, ουσιαστικά, μέσα στην ίδια τους την πόλη.  

Από εκεί και πέρα βελτιώσεις αναμένεται να γίνουν και στο Έλος της Αγυιάς, εκεί όπου δεκάδες Πατρινοί αθλούνται σε καθημερινή βάση, αλλά και στην Πλαζ που ήδη έχει μεταμορφωθεί σε μία οργανωμένη παραλία. 

Μιλάμε για βελτιώσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις για έργα ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αναδείξουν την παραλιακή περιοχή της Αγυιάς και θα δώσουν και πάλι την ανάλογη αισθητική στην εικόνα της, αφού σε συνδυασμό με την υπάρχουσα φυσική ομορφιά της περιοχής θα την μετατρέψουν σε ένα από τα πιο θελκτικά σημεία της Πάτρας. 

Έτσι, το τοπίο στη βόρεια πλευρά της παραλιακής ζώνης αλλάζει μετά την ανάπλαση, με τα έργα αυτά να έρχονται τους επόμενους μήνες, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο Κόκκινο Μύλο.