Η Ελένη Βαζάνα είναι μία από τις κορυφαίες δασκάλες και χορεύτριες του Pole Dancing, μιας νέας μόδας που τα δύο με τρία  τελευταία χρόνια έχει την τιμητική της στην Πάτρα. 

Η ίδια έχει καταφέρει και συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς, παίρνοντας διακρίσεις, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και σε διάφορα projects που μέσα στους στόχους τους έχουν και την ανάδειξη του αθλήματος (την θυμάστε όταν ανέβηκε πάνω στο Παναχαϊκό να χορέψει με τον ρυθμό των ανεμογεννητριών;)

Το Pole Dance πλέον έχει κερδίσει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο των γυναικών που ασχολούνται με τον αθλητισμού ή και με τον χορό, ενώ η ένταξη του στα Ολυμπιακά αθλήματα του δίνει μία άλλη δυναμική. 

"Το Pole Dance είναι ένα είδος αερόβιας και αναερόβιας άσκησης. Γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος" τονίζει η ίδια μιλώντας στο patrasevents.gr. 

"Αυξάνει την ευλυγισία, την αντοχή και την φυσική κατάσταση. Έκτος αυτών μας δημιουργεί ένα αίσθημα ψυχικής ευεξίας και τονώνει την αυτοπεποίθηση".  


Χρειάζεται να έχεις υπομονή και επιμονή

H ίδια το ξεκίνησε ψάχνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης και ταυτόχρονα διασκεδαστικό. Της αρέσει, εξάλλου, να δοκιμάζει καινούργια πράγματα και αυτό το έχει στην φύση της. "Μόλις το ανακάλυψα ενθουσιάστηκα καθώς είναι ένα άθλημα που εξελίσσεται συνεχώς". 

Ωστόσο, είναι μία άσκηση που είναι για όλες τις γυναίκες καθώς δεν περιλαμβάνει συμμετοχές υπό  προϋποθέσεις (πχ βάρος, ύψος). "Πολλές κοπέλες με ρωτάνε αν μπορούν να τα καταφέρουν ειδικά εάν δεν έχουν ασχοληθεί πιο πριν με κάποιο είδος γυμναστικής.

Θα τους έλεγα να μην διστάσουν να το τολμήσουν και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψουν. Όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι θέλει υπομονή και επιμονή για να δουν τον εαυτό τους να εξελίσσεται μέσα από αυτό". 


Οι προκαταλήψεις και τα ταμπού

Το άθλημα αυτό ήταν για πολλά χρόνια αρκετά παρεξηγημένο από το κοινό, όμως η φήμη του έχει αποκατασταθεί πλέον και στην Ελλάδα αναγνωρίζεται ως μία σπουδαία και απαιτητική άσκηση. Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί είναι το ταμπού απέναντι στο σπορ που έχουν οι άνδρες.

"Έχει ξεκινήσει έχει κάποια αποδοχή ιδίως στο εξωτερικό, εκεί όπου οι άνδρες έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο ως αθλητές, όσο και ως εκπαιδευτές. 

Στην Ελλάδα όμως είναι ακόμα ένας είδους ταμπού για τους άνδρες. Γίνονται προσπάθειες για να το ξεπεράσουμε και στο πλαίσιο αυτό τον ερχόμενο Νοέμβριο η σχολή μου θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει έναν από τους καλύτερους και παγκοσμίου φήμης Ρώσο εκπαιδευτή Mark Buhantsov". 


Το αγωνιστικό μέρος του αθλήματος

Σε ότι αφορά το αγωνιστικό μέρος και την ένταξη του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το όνομα Pole Short, τονίζει:

"Το ξεχωριστό που έχει πέρα από το ότι είναι άκρως θεαματικό είναι ότι συνδυάζει χαρακτηριστικά και δεξιότητες από διαφορετικά αθλήματα όπως ενόργανη, ρυθμική, καλλιτεχνική και όλα αυτά πάνω σε έναν στύλο. Οπότε κατά την γνώμη μου δικαίως θα έχει μια θέση στα ολυμπιακά αθλήματα". 

Η ίδια έχει λάβει αρκετές φορές μέρος σε αντίστοιχους διαγωνισμούς και θα το ξανακάνει. Μάλιστα προπονεί και δικούς της μαθητές που έχουν λάβει ήδη μέρος σε διαγωνισμούς με επιτυχία.

"Στόχος μου είναι να γνωρίζω ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με μένα για το pole dance και να συνεχίσω να μοιράζομαι τις γνώσεις μου μαζί τους" μας λέει.

Άλλωστε, όταν είναι στο στύλο, δείχνει εκθαμβωτική, έχει έναν "αέρα", ένα ρυθμό και μια πνοή που δίνει την αίσθηση σαν να έχει γεννηθεί για αυτό...