Το 37ο Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ είναι εδώ και αυτό το καλοκαίρι, με σημαντικές ποιοτικές εκδηλώσεις, δίνοντας την δυνατότητα στους Πατρινούς να παρακολουθήσουν υψηλή τέχνη, σε μία εποχή που ειδικότερα στις επαρχιακές πόλεις, μόνο εύκολο δεν είναι αυτό. 

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα όσα είπε, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο θέατρο Λιθογραφείον το πρωί της Πέμπτης, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί και αυτή τη χρονιά χωρίς την στήριξη κανενός φορέα, πέρα από ορισμένους χορηγούς που έχουν βρεθεί και φυσικά τον μεγάλο χορηγό που εδώ και δέκα χρόνια συνεργάζεται με τον ΟΚΠΕ, την εταιρεία Dur. 

"Ζούμε σε εποχές μνημονίου" αρκέστηκε να δηλώσει λιτά ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί μία λύση με τον χώρο που ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας, έχει ζητήσει για να στεγάσει τα γραφεία και το πλούσιο αρχείο του, από όλα αυτά τα χρόνια που αποτελεί μία ζωντανή "κυψέλη" πολιτισμού για την αχαϊκή πρωτεύουσα, με μεγάλους ηθοποιούς και καλλιτέχνες που έχουν φιλοξενηθεί στις εκδηλώσεις του. 

Το αρχείο παραμένει έτσι στον χώρο που ευγενώς έχουν παραχωρήσει τα στελέχη της εταιρείας Δούρος Α.Ε.  στους ανθρώπους του ΟΚΠΕ, ενώ το μόνο που υπάρχει για αυτό το ζήτημα είναι η προφορική δέσμευση της δημοτικής αρχής, πως όταν ετοιμαστεί το νέο Δημοτικό Μέγαρο στο κτίριο του Παλαιού Αρσάκειου, θα βρεθεί αίθουσα για το φεστιβάλ. 

Πάντως, το θετικό είναι ότι έχει βρεθεί χορηγός (Φρεμεντίτης) για την ψηφιοποίηση των αφισών που υπάρχουν από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πάτρας, από την στιγμή που ξεκίνησε να υπάρχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας μέχρι σήμερα.

Μιλάμε για πάνω από 1.000 αφίσες από όλα αυτά τα χρόνια του φεστιβάλ που θα συμπεριληφθούν στην ψηφιοποίηση. Σε ότι αφορά τις φωτογραφίες και το εικονογραφικό υλικό, όπου και εκεί υπάρχει ένα πλούσιο αρχείο από πλευράς ΟΚΠΕ, η Δούρος ΑΕ είχε προσφέρει ένα σκάνερ στον Οργανισμό και με βάση αυτό (εφόσον βρεθεί δίσκος) θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση. 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιστορικό υλικό και ντοκουμέντο που έχει να κάνει με το πολιτιστικό κομμάτι, το οποίο θα περάσει μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας. 


Συνέντευξη Τύπου - Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος