Ξεχασμένοι από όλους είναι η οικιστική γειτονιά Ζωοδόχου Πηγής του Ρωμανού Πατρών.

Αυτό υποστηρίζουν οι κάτοικοι της συνοικίας που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η γειτονιά τους, τονίζοντας ότι κανείς από τους φορείς δεν έχει δώσει βάση στα προβλήματα τους, αν και τους τα έχουν εκθέσει με διάφορους τρόπους, αρκετές φορές. 

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο που απέστειλε στο patrasevents.gr, η Χριστίνα Τζουβέκα, κάτοικος της περιοχής.  Πιο αναλυτικά το κείμενο της έχει ως εξής: "Οδός Ζωοδόχου Πηγής βορειοδυτικά του οικισμού Ρωμανού Πατρών, ένας δρόμος ξεχασμένος, κάτοικοι ξεχασμένοι από όλους…

Μια οικιστική γειτονιά παραμελημένη, εδώ και πολλά χρόνια, από όλους τους αρμόδιους φορείς και βεβαίως από νυν, τέως και πρώην συμβούλια τοπικής κοινότητας.  Πολλά τα προβλήματα, με πολύ σημαντικό αυτό της απουσίας σύνδεσης με κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της κύριας οδού (-Ζωοδόχου Πηγής) και της άθλιας κατάστασης του οδοστρώματος εξαιτίας της μακροχρόνιας έλλειψης εργασιών συντήρησης, από το ύψος της διασταύρωσης με την βοηθητική οδό της Περιμετρικής έως και τον τερματισμό της ανατολικώς στη συμβολή με την οδό Αγίου Δημητρίου Ρωμανού.

Εξίσου σημαντική είναι και η έλλειψη πινακίδων απαγόρευσης στάθμευσης (-λόγω μικρού πλάτους) στην εν λόγω οδό καθώς και η έλλειψη επαρκούς αριθμού καθρεπτών στα επικίνδυνα σημεία των διασταυρώσεων της περιοχής.

Κατά τη θερινή περίοδο, μεγάλος είναι ο κίνδυνος από την έλλειψη ελέγχου πυροπροστασίας των μη αποψιλωμένων από ξερά χόρτα οικοπέδων και δεν παραλείπεται να υπογραμμιστεί η έλλειψη ηχοπετασμάτων όπου η ηχορρύπανση είναι ανυπόφορη πλησίον της Περιμετρικής.

Ο Ρωμανός Πατρών θεωρείται από πολλούς ένας αγροτικός οικισμός στον οποίο διαμένουν άνθρωποι που απασχολούνται επαγγελματικά με γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, με διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα και όχι τόπος διαμονής πολιτικών, επιχειρηματιών, επιστημόνων.

Ειδικά για την Ζωοδόχου Πηγής έχει παρατηρηθεί, επί δεκαετίες, ότι δεν δίνεται η δέουσα σημασία από τους εκάστοτε κρατούντες στην ανάδειξη και επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την περιοχή. 

Ποτέ δεν εθεάθη κάποιος Περιφερειακός ή Δημοτικός Σύμβουλος ή Τοπικός Σύμβουλος Ελικίστρας να ζητήσει επιτόπια ενημέρωση για τα προβλήματα. Μόνο λίγο πριν τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θυμούνται κάποιοι παράγοντες ότι κάπου στα βορειοδυτικά του Ρωμανού υπάρχει και η οικιστική γειτονιά κοντά στο παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής.

Προσφάτως, με πρωτοβουλία των κατοίκων υποβλήθηκε το υπ΄αριθ. 49261/9-7-2018 Υπόμνημα στο Γραφείο κ. Δημάρχου Πατρέων, απευθυνόμενο προσωπικά στον κ. Δήμαρχο, με αναφορά στα σπουδαιότερα εκ των ζητημάτων της περιοχής, συνοδεία υπογραφών από 60 κατοίκους της οδού Ζωοδόχου Πηγής.


Πριν την απομάκρυνση του φορτηγού

Σκοπός ήταν η ενημέρωση του κ. Δημάρχου Πατρέων και η επισήμανση της αναγκαιότητας σχεδιασμού και υλοποίησης έργων στην Ζωοδόχου Πηγής Ρωμανού ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει σύντομα μέριμνα και επίδειξη ενδιαφέροντος επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Σημειώνεται ότι σήμερα, κατόπιν πολλών προφορικών διαμαρτυριών, γραπτών καταγγελιών και δημοσιευμάτων στα πατραϊκά μέσα ενημέρωσης για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης του από 6ετίας εγκαταλελειμμένου καμένου γερανοφόρου φορτηγού που βρισκόταν πλησίον του Δάσους του Ρέματος Ρωμανού επί της βοηθητικής οδού της Περιμετρικής στη διασταύρωση Ζωοδόχου Πηγής, στο οποίο φώλιαζαν ποντίκια, φίδια και διάφορα άλλα ερπετά για χρόνια και αποτελούσε την πιο αρνητική, αντιαισθητική εικόνα για τον οικισμό, τελικώς, βαρέα οχήματα επιμελήθηκαν την ανέλκυσή του.


Η απομάκρυνση του φορτηγού

Το μόνο που χρειάζεται είναι ειδικό συνεργείο να καθαρίσει τον χώρο από τα αποκαϊδια ώστε πλέον να ξεχαστεί ότι εκεί υπήρχε μια ανθυγιεινή εστία μόλυνσης και υποβάθμισης για τον Ρωμανό για 6 έτη.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να επιληφθούν οι αρμόδιοι των θεμάτων της Ζωοδόχου Πηγής. Δεν είναι λύση να καταφεύγουν οι ενεργοί πολίτες της περιοχής στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων μήπως και ευαισθητοποιηθούν κάποιοι και ενδιαφερθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το να τηρούν παθητική στάση οι τοπικοί άρχοντες δεν είναι λύση. Οφείλουν όλοι να έχουν ένα περισσότερο ενεργό ρόλο γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται από μόνα τους...". 


Ο χώρος μετά την απομάκρυνση