Τις πρώτες στιγμές πραγματικής ελευθερίας ζουν εδώ και λίγη ώρα τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους, που συγκλόνισαν την Ταϊλάνδη και όλο τον κόσμο με την περιπέτειά τους στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Εγκλωβίστηκαν εκεί στις 23 Ιουνίου, εντοπίστηκαν στις 2 Ιουλίου και μετά από σχεδόν 17 μέρες και μια επικίνδυνη επιχείρηση, απεγκλωβίστηκαν όλοι σώοι.

Τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους πέρασαν σχεδόν μια εβδομάδα σε καραντίνα στο νοσοκομείο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, αφού ο οργανισμός τους ήταν εξασθενημένος από την πολυήμερη παραμονή τους στη σπηλιά.


Πρώτη εμφάνιση υπό το βλέμμα της… χούντας

Τα παιδιά και ο προπονητής, που έγιναν τα πρόσωπα ενός σύγχρονου θαύματος στην Ταϊλάνδη, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημόσια, για να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου η οποία μεταδίδεται τηλεοπτικά σε εθνικό δίκτυο.

Η στρατιωτική κυβέρνηση τους παραχώρησε τηλεοπτικό χρόνο 45 λεπτών για τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ταϊλάνδη Προχωράει», το οποίο επίσης θα μεταδοθεί ζωντανά σε δεκάδες κανάλια.

Τα αγόρια, ο προπονητής τους και ορισμένοι από τους διασώστες θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά προσεκτικά διατυπωμένων ερωτήσεων, τις οποίες οι δημοσιογράφοι είχαν καταθέσει από πριν στους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Δεν γνωρίζουμε τί πληγές κουβαλάνε μέσα στις καρδιές τους τα παιδιά», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ταγουατσάκι Ταϊκάου, ο οποίος ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα των αγοριών επικαλούμενος τον αντίκτυπο που τυχόν να έχει στην ψυχική τους υγεία το ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης.

«Τα μέσα γνωρίζουν ότι τα παιδιά βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο και αν τους θέσει κάποιος τολμηρές ερωτήσεις μπορεί να παραβιάσει τον νόμο», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Στήνουν… σόου
Τηλεοπτικές προσωπικότητες της χώρας ειρωνεύτηκαν το σόου που στήνει η χούντα στην Ταϊλάνδη με τα παιδιά και τον προπονητή τους. Σχολίασαν καυστικά το γεγονός πως η εμφάνιση των αγοριών μπορεί να ενισχύσει τις μετρήσεις θεαματικότητας μιας κατά τα άλλα ανιαρής εκπομπής, η οποία συχνά παρουσιάζει συζητήσεις για τις επιδόσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης.

«Αυτό είναι το θέμα που θέλουν να ακούσουν όλοι οι Ταϊλανδοί. Μην το κλείνετε, μην κλείνετε τον ήχο», αστειεύθηκε ένας παρουσιαστής του Voice TV, ενός δικτύου που συχνά επικρίνει τη χούντα.

Ο βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν έδωσε την άδειά του για χρήση του Royal Plaza, μιας πλατείας στην παλαιά πόλη της Μπανγκόκ, για την διοργάνωση ενός πάρτυ για να ευχαριστήσουν οι αρχές τους ντόπιους διασώστες και εκείνους από τρίτες χώρες.