Αυτή την εβδομάδα έκλεισαν 30 χρόνια από την φανταστική πολιορκία του Λος Άντζελες, για χάρη της θρυλικής ταινίας του Τζον ΜακΤίρναν, «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει».

Η πολιορκία που διεξάγεται από μια συμμορία Γερμανών τρομοκρατών, λαμβάνει τέλος χάρη στον ήρωα της ταινίας, τον αστυνομικό Τζον ΜακΚλέιν (τον υποδύεται ο Μπρους Γουίλις), που κρύβεται στον ουρανοξύστη έχοντας παραβρεθεί προηγουμένως στο χριστουγεννιάτικο πάρτι που κάνει το γραφείο στο οποίο δουλεύει η πρώην σύζυγός του Χόλι, με την ελπίδα να τα ξαναβρούν.

Η ταινία «Πολύ Σκληρός για να πεθάνει» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην πόλη που γυρίστηκε στις 12 Ιουλίου 1988. Η ταινία κόστισε 28 εκατομμύρια δολάρια αλλά έβγαλε 140 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα από την ταινία αυτή έγινε διάσημος ο Μπρους Γουίλις

Η ταινία δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα φαινόμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τέσσερα σίκουελ και ένα πιστό κοινό, πολλοί εκ των οποίων ισχυρίζονται πως είναι η αγαπημένη τους ταινία για τα Χριστούγεννα.

Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι η ταινία βασίστηκε σε ένα μυθιστόρημα: στο θρίλερ του 1979 του Ρόντερικ Θορπ «Nothing Lasts Forever».

Το βιβλίο του Θορπ είναι συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του «The Detective» (1966), που είναι η ιστορία του Τζο Λέλαντ, που έχει προσληφθεί από μια femme fatale και έχει μπλέξει σε μία απάτη.

Το μυθιστόρημα αυτό προσαρμόστηκε σε μια ταινία από τον Γκόρντον Ντάγκλας το 1968 και πρωταγωνίστησε ο Φρανκ Σινάτρα.

Η ιδέα για το σίκουελ με τον ίδιο χαρακτήρα, ήρθε στον Θορπ ενώ παρακολουθούσε την ταινία «The Towering Inferno» (1974) με τον Πολ Νιούμαν και τον Στίβ ΜακΚουίν. Ο αστικός μύθος θέλει τον Θορπ να αποκοιμιέται στον κινηματογράφο και να ονειρεύεται τον Τζο Λέλαντ να τον καταδιώκουν ένοπλοι άνδρες γύρω από έναν ουρανοξύστη.

Όμως το μυθιστόρημα του Θορπ δεν ήταν η μόνη λογοτεχνική επιρροή για την ταινία «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει».Στο αρχικό σενάριο, η πολιορκία πραγματοποιήθηκε σε τρεις ημέρες. Αλλά ο ΜακΤιέρναν αποφάσισε να το αλλάξει, έτσι ώστε όλη η δράση να ξεδιπλώνεται κατά τη διάρκεια μίας μόνο νύχτας, αφότου διάβασε το κλασικό έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυχτός», διασφαλίζοντας πως η ιστορία του θα ήταν σύμφωνη με τις κλασικές αρχές του δράματος του Αριστοτέλη, όπως περιγράφονται στο έργο του «Περί Ποιητικής».