Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές του σχετικού μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Δήμο Πατρέων, για την έλευση του 5G. 

O Δήμος Πατρέων έχοντας πάρει στα χέρια του τις διευκρινίσεις που είχε ζητήσει από το Υπουργείο, έχει ξεπεράσουν κάποιους δισταγμούς που είχε και πλέον δείχνει πρόθυμος για να υπογράψει το συμφωνητικό που αναμένεται να καταστήσει την Πάτρα ως πόλο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. 

Το 5G που ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται κανονικά την επόμενη διετία θα φέρει στην Πάτρα μεγαλύτερες ταχύτητες στο διαδίκτυο και θα δώσει την δυνατότητα στην πόλη να προχωρήσει σε πολλές λύσεις σε ότι αφορά τον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, αλλά και τις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. 

Θα δώσει την δυνατότητα στην Πάτρα να γίνει μια πραγματικά έξυπνη πόλη, σε έναν τομέα που συμπεριλαμβάνεται άλλωστε και στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο οποίο στρατηγικός διαχειριστής είναι ο Δήμος Πατρέων.

Το 5G είναι η νέα μορφή της ψηφιακής εποχής και της τεχνολογικής ανάπτυξης, δίνοντας πέντε ή και δέκα φορές ταχύτερες συνδέσεις στο διαδίκτυο, έχοντας έτσι την δυνατότητα να υποστηρίξει μηχανές και εφευρέσεις τελευταίας τεχνολογίας. 

Οι συμβαλλόμενοι φορείς και ο εταίρος

Η Πάτρα είναι η μια εκ των δύο πόλεων που επιλέχτηκαν από την κυβέρνηση για να εφαρμόσουν πειραματικά την έλευση του 5G, με βάση τη συμφωνητικό αυτό συνεργασίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο συμφωνητικό αυτό συνεργασίας συμμετέχουν ως συμβαλλόμενοι φορείς πέρα από τον Δήμο και το Υπουργείο, το Επιστημονικό Πάρκο, ενώ προστέθηκε και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το Υπουργείο θα αναλάβει τα θέματα νομικής φύσεως, ο Δήμος θα προχωρήσει στην αδειοδότηση κεραιών, ενώ οι άλλοι δύο φορείς θα συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους. 

Μετά από την οριστική συμφωνία και τις υπογραφές που θα πέσουν θα αναζητηθεί μέσα από σχετικό διαγωνισμό η ιδιωτική εταιρεία, ο εταίρος εκείνος,  που σε συνεργασία με τους τέσσερις φορείς που συμμετέχουν, θα υλοποιήσουν την επένδυση.