Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Κυριακή 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ιερό προσκύνημα στο λόφο του Αγίου Ανδρέου, στο λεγόμενο «πάτημα» του Αγίου και Πολιούχου των Πατρών στο ορεινό Λεόντιο Αχαΐας.

Πιο συγκεκριμένα διοργανώνεται θρησκευτική εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Ανδρέα, Πολιούχου των Πατρών στο σημείο όπου σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση και μαρτυρίες, τον συνέλαβαν οι Ρωμαίοι.

Πλήθος πιστών αναμένεται να παρευρεθεί για να προσκυνήσει το «Αχνάρι» στον Λόφο του Αγίου Ανδρέα. Μάλιστα για την εξυπηρέτηση των πιστών θα αναχωρήσουν και πούλμαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, στις 6.45 π.μ., από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα.

Στο Λεόντιο Αχαΐας όπου σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση βρίσκεται το πάτημα του Πρωτοκλήτου, θα παραστεί και θα χοροστατήσει στην πανηγυρική Θεία λειτουργία και θα κηρύξει το Θείο λόγο, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ Χρυσόστομος.

Αμέσως μετά θ’ ακολουθήσει παραδοσιακή γιορτή όπου θα προσφερθούν στον κόσμο καφές και τοπικά εδέσματα. Ο ετήσιος αυτός λατρευτικός εορτασμός τιμάται κάθε χρόνο και η συγκίνηση και χαρά του κόσμου είναι μεγάλη, όταν αναλογίζεται πως τα χώματα του Λεοντίου πάτησε ο Άγιος Ανδρέας. Να σημειώσουμε πως από το Λεόντιο πέρασε ο Απόστολος Ανδρέας, αφού περιπλανήθηκε κυνηγημένος από τους Ρωμαίους.

Λέγεται ότι οι κάτοικοί του τον αντιμετώπισαν άσχημα μην ξέροντας ποιος είναι, ενώ στη θέση «Αχνάρι» υπάρχουν δύο πλάκες, που λέγεται ότι εκεί πάτησε ο Άγιος. Στη μία φαίνεται ότι αποτυπώθηκε το υπόδημά του και στην άλλη το δεξί του πόδι, αφού είχε χάσει το άλλο υπόδημα.