Αρνητικές εκπλήξεις έκρυβε το χθεσινό Eurogroup που αναμενόταν να είναι το πιο... ξεκούραστο για την Ελλάδα στα 8 χρόνια των Μνημονίων, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μια ακόμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης με άσχημα νέα για συνταξιούχους-φορολογούμεους και μηνύματα-προειδοποιήσεις προς την Αθήνα. 

Το Eurogroup, ο ESM και πολύ περισσότερο το Βερολίνο, «τράβηξαν» χθες τα αυτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου τόσο ως προς το θέμα των συντάξεων όσο και ως προς τη μονομερή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων, ο επικεφαλής του Eurogroup μετέφερε το μήνυμα των ΥΠΟΙΚ προς την Αθήνα: «Το επόμενο στάδιο είναι σημαντικό για να χτίσει η Ελλάδα αξιοπιστία. Είναι σημαντικό να μείνει στις δεσμεύσεις της για να μην πληγεί η αξιοπιστία. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα», σημείωσε ο Μάριο Σεντένο, για να… σιγοντάρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Δόθηκε κάποια δέσμευση από τις ελληνικές Αρχές. Για μένα αυτή η δέσμευση ισχύει».

Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων προέκυψε ακόμη ότι η Γερμανία ήγειρε επιφυλάξεις για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, λόγω της αναβολής κατά ένα 6μηνο στην αύξηση του ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου, ζητώντας ισοδύναμα, καθώς θεωρεί την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ένα από τα 88 προαπαιτούμενα για τη δόση, το οποίο δεν εκπληρώθηκε. 

Οπως παραδέχθηκε ο Μάριο Σεντένο, η Γερμανία ήρε τις επιφυλάξεις της μόνο όταν η ελληνική πλευρά- δηλαδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου, αλλά ότι θα βρει ισοδύναμα για τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει αυτή η αναβολή!

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αφού τελικά οι υπουργοί άναψαν πράσινο φως, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αυτά τα 28 εκατ. δεν είναι τίποτα μπροστά στο 3,5% πλεόνασμα. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση πήρε πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο μήνυμα πριν φτάσει στον τερματισμό, ενώ η δόση- λόγω των εμπλοκών που προκάλεσε το θέμα του ΦΠΑ- θα εκταμιευθεί στις αρχές Αυγούστου.