Την απόφαση για Αποκατάσταση και Αναβάθμιση Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία και ένταξη του έργου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.
«Είναι πολιτική μας επιλογή να αναδείξουμε τα συγκριτικά- αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ηλείας. Προχωρήσαμε σε μια πράξη που έχει πολύπλευρη σημασία για την Ηλεία, αφενός γιατί αποτελεί εμβληματικό και συμβολικό έργο, αφετέρου γιατί η δρομολόγησή του συνδυάζεται με την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Κατακόλου- Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, συνολικού προϋπολογισμού 41.000.000 ευρώ», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Με την ένταξη του έργου Αποκατάσταση και Αναβάθμιση Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση με 1.169.800,00 ευρώ, καθώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Μέσω του έργου θα γίνουν εργασίες επισκευών του κελύφους του κτιρίου και μουσειολογικές εργασίες, για την επανέκθεση των εκθεμάτων, με σκοπό την επαναλειτουργία του. Το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ανακαινισμένο θα είναι έτοιμο να δεχθεί ξανά επισκέπτες. Το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από το 2010 παρέμεινε εκτός λειτουργίας. Το 2017 παραχωρήθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Έκτοτε ξεκίνησαν συντονισμένες προσπάθειες για τη δημοπράτηση του έργου της Ανακατασκευής του Μουσείου στο πλαίσιο της ΟΧΕ που υλοποιεί η Π.Ε Ηλείας.

«Γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα. Η Ολυμπία θα μετέχει ακόμα πιο ενεργά στο Ολυμπιακό Κίνημα με ένα μουσειακό χώρο της σύγχρονης ιστορίας της. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η συνεργασία πρώτου και δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης παράγει άμεσα αποτελέσματα» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Η ΟΧΕ «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία»

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο τα έργα του δομημένου περιβάλλοντος να εντάσσονται σε ένα δομημένο εννοιολογικό δίκτυο που υπό προϋποθέσεις δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για έναρξη ή και ενδυνάμωση επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας.

Η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να χρηματοδοτείται από διαφορετικές πηγές (ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής), μέσω συνδυασμένων επενδύσεων. Η στρατηγική κατεύθυνση για τον άξονα Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.