"Η σοβαρότερη διεκδίκηση της πόλης τα τελευταία σαράντα χρόνια οδεύει προς την υλοποίηση της. Η απόδοση του Θαλασσίου Μετώπου ψηφίστηκε χθες 10 Ιουλίου 2018 με νομοθετική τροπολογία στην Βουλή και με την απόφαση αυτή κλείνει ένας κύκλος, ανοίγοντας όλα τα απαραίτητα μέτωπα για την συνέχεια. Για την ανάπλαση και την αξιοποίηση, για τις αναγκαίες μελέτες, για τις χρηματοδοτήσεις.

Υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος, με ψυχραιμία να αποτιμήσουμε την ιστορική εξέλιξη, την στάση του καθενός, τις καθοριστικές στιγμές, τις παλινωδίες και τις οπισθοχωρήσεις, την δράση των επιχειρηματικών συμφερόντων, εντός και εκτός της πόλης, πάντοτε εναντίον του συλλογικού συμφέροντος, την στάση Κυβερνήσεων και Δημοτικών αρχών. Από την συζήτηση αυτή, είναι βέβαιο, θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, για τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των σημαντικών θεμάτων στην πόλη.

Εμείς, δεν έχουμε καμία δυσκολία να αναγνωρίσουμε την σαφή πολιτική βούληση της παρούσας Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για να λυθεί το πρόβλημα οριστικά και με θετικό τρόπο για τα συμφέροντα της πόλης και του Δήμου. Αλλά, γνωρίζαμε πολύ καλά, όλα τα εμπόδια που θα προέκυπταν, γνωρίζαμε τις πιέσεις, την ραθυμία των υπηρεσιών και των κυβερνητικών μανδαρίνων στα Υπουργεία, γνωρίζαμε και την ενδοτικότητα και την ανεπάρκεια των τοπικών στελεχών, Βουλευτών, Δημοτικών παρατάξεων και κομματικού μηχανισμού.

Εξηγούμεθα: Χρειάστηκε να αποκρούσουμε και να απορρίψουμε τρεις φορές τις Κυβερνητικές προτάσεις, επειδή ήταν προβληματικές και δεν έλυναν το πρόβλημα. Και τις τρεις φορές οι παραπάνω παράγοντες υποστήριξαν τις λανθασμένες προτάσεις. Όπως το έκαναν και για άλλα ζητήματα. (Σιδηροδρομική γραμμή, Νότια χάραξη της Πατρών Πύργου κτλ). Ας αποφεύγουν, παρόντες και απόντες, τους λεόντειους πανηγυρισμούς και την ιδιοτελή πολιτική αξιοποίηση. Δεν υπάρχει δική τους συμμετοχή στην θετική εξέλιξη.

Για να είμαστε ακριβείς με την ιστορία, πρέπει να καταγράψουμε δύο, τα σημαντικότερα, γεγονότα που διαμόρφωσαν το πλαίσιο της διεκδίκησης.

Το πρώτο:
Η πρόταση, από το 1974, του αείμνηστου Δημάρχου Θεόδωρου Άννινου για την απομάκρυνση του Λιμανιού εκτός των ορίων της πόλης και η κατασκευή στο θαλάσσιο μέτωπο της Ακτής Δυμαίων του Πάρκου των επτά χιλιάδων στεμμάτων. Οι διάδοχοι του αποδέχτηκαν την χωροθέτηση του Λιμανιού στον χώρο της Ακτής Δυμαίων. Ήταν ολέθριο λάθος! Το οποίο δημιούργησε όλες τις κατοπινές εμπλοκές.
Το δεύτερο:
Η συγκρότηση το 2011, και με την δική μας συμμετοχή, της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για την απόδοση του Θαλασσίου Μετώπου. Η Πρωτοβουλία, με τις προτάσεις, τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε, τις πάνω από σαράντα χιλιάδες υπογραφές που συγκέντρωσε, έφερε το θέμα στο προσκήνιο και οδήγησε στην υπογραφή το 2012 της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης, το κεκτημένο της πόλης και του Δήμου μέχρι και σήμερα. Το κεκτημένο αυτό, οδήγησε στην ασφαλή λύση του ζητήματος.

Μερικές παρατηρήσεις επί της σημερινής πρότασης:
Πρώτη:
Οι Βόρειες Λιμενολεκάνες, από Αγίου Νικολάου μέχρι και την έξοδο του παλιού Λιμανιού, δηλαδή το πιο κρίσιμο για την πόλη μέγεθος, παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΟΛΠΑ ΑΕ. Πολύ σύντομα σε ιδιοκτησία ιδιώτη επενδυτή. Η Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης, προέβλεπε την παραχώρηση τους, μετά την κατασκευή του Εμπορικού τμήματος στο Νέο Λιμάνι. Η παρούσα δεν το προβλέπει. Στην πρόσφατη ενημέρωση των Δημοτικών παρατάξεων από τον κύριο Δήμαρχο, εμείς του επισημάναμε την παράλειψη αυτή. Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Δήμαρχος το έθεσε στην Κυβέρνηση. Όλοι πρέπει να το επιδιώξουμε ενόψει της υπογραφής της Οριστικής Παραχώρησης.
Δεύτερη:
Η απομάκρυνση του Τελωνείου και άλλων υπηρεσιών είναι στην διατύπωση απόλυτα ασαφής. (σε έξη μήνες, αφότου βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Θα μπορούσε να τεθεί ένα έτος και να είναι οριστική, χωρίς άλλες προϋποθέσεις).
Τρίτη:
Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών, με την απόλυτη ευθύνη του Δήμου όπως προβλέπεται, θα αποδειχθεί επώδυνη και κοστοβόρα στο υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς. Κάποιες κατασκευές θα νομιμοποιηθούν με πολλές δυσκολίες, κάποιες θα συναντήσουν ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια, κάποιες δεν πρέπει καν να νομιμοποιηθούν. Και εφόσον αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, πρέπει ο Δήμος με τις υπηρεσίες του να κινηθεί με ταχύτητα και θάρρος. Στην περαιτέρω διαπραγμάτευση μας με την Κυβέρνηση, να απαιτήσουμε την οριστική διαγραφή, τώρα, όλων των προστίμων και δικαστικών παραπομπών, που προήλθαν από την παράνομη και αυθαίρετη στάση δημόσιων Υπηρεσιών

Αγαπητοί συνδημότες, αρχίζει τώρα ο μεγάλος αγώνας, για να πραγματοποιήσουμε την ανάπλαση. Με βάση συνολικό σχέδιο και στρατηγική, με σαφείς τις απαιτήσεις μας, με αποτελεσματική διεκδίκηση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων. Το Θαλάσσιο Μέτωπο, το μέτωπο της πόλης μας, πρέπει να γίνει ο καθρέφτης του δημόσιου χώρου, προς όφελος όλων των κατοίκων της και των επισκεπτών της" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής Χρήστου Πατούχα για την Ανυπότακτη Πολιτεία.