Με χαμόγελο υποδέχτηκαν τις εξελίξεις για την παραλιακή ζώνη και το θαλάσσιο μέτωπο οι καταστηματάρχες της Ηρώων Πολυτεχνείου.

Οι καταστηματάρχες ήταν αντιμέτωποι όλο αυτό το διάστημα που η υπόθεση ήταν στον αέρα, με δεκάδες χρηματικά πρόστιμα, μεγάλης αξίας που έρχονταν σαν βροχή από την Κτηματική Υπηρεσία, χωρίς οι ίδιοι να φταίνε σε τίποτα, πληρώνοντας ταυτόχρονα το μίσθωμα τους στον Δήμο.

Οι περισσότεροι από αυτούς ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν τα μαγαζιά τους και να τα κλείσουν. Πλέον μετά την οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στην Πάτρα και την τροποποίηση που ψηφίζεται στην Βουλή αναστέλλονται τα διοικητικά μέτρα και οι ποινικές διώξεις που ήταν να γίνουν.

Παράλληλα τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο πολυσέλιδο συμφωνητικό, γλιτώνουν το ξήλωμα και την κατεδάφιση τους, καθώς τους δίνεται παράταση ζωής πέντε χρόνων, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χαρτιά και να πάρουν την νομιμοποίηση τους.

Για το όλο θέμα μίλησε "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Σε όλα τα κτίρια, που βρίσκονται πάνω στην χερσαία ζώνη, η οποία παραχωρείται και δεν είναι νομιμοποιημένα από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και παραδίδονται αυτή την στιγμή στον δήμο, δίνεται η δυνατότητα 5 ετών για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν ότι χρειάζεται για να γίνει η νομιμοποίηση τους. 

Για αυτό τον λόγο αναστέλλονται και τα διοικητικά μέτρα και οι ποινικές διώξεις. Επίσης αναβάλλονται ποινικές δίκες, που είχαν αρχίσει και αν τελικά τα έργα δεν νομιμοποιηθούν λαμβάνονται όλα τα μέτρα, που είχαν ανασταλεί. Σε περίπτωση, που νομιμοποιηθούν τα έργα, τυχόν μέτρα, που είχαν εκδοθεί παύουν να ισχύουν".

Μένει τώρα το θέμα της αξιοποίησης του θαλάσσιου μετώπου μέσα από την ανάπλαση του, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτή να χρηματοδοτηθεί μέσα από κρατικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.