Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε ολόκληρος ο πλανήτης την υπεράνθρωπη προσπάθεια διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη για 18 ολόκληρες μέρες.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης (4.08 ώρα Ελλάδος) 19 δύτες ξεκίνησαν την Τρίτη και την τελευταία φάση απεγκλωβισμού των νεαρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους.

Από το μεσημέρι τα νέα από την Ταϊλάνδη ήταν ευχάριστα καθώς οι ειδήσεις για την σωτηρία των παιδιών διαδεχόταν η μία την άλλη.

Μετά τη 1:30 το μεσημέρι περίπου ώρα Ελλάδος τελικά απεγκλωβίστηκε και το τελευταίο παιδί.

Στο θάλαμο 3 πολύ κοντά στην είσοδο του σπηλαίου βρέθηκε και ο 25χρονος προπονητής, ο οποίος βγήκε από το σπήλαιο τελευταίος, μαζί με 2 ακόμα δύτες και έναν γιατρό.

Όλα τα παιδιά και ο προπονητής θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για τουλάχιστον μία εβδομάδα καθώς χρειάζονται ιατρικής παρακολούθησης. Δύο από αυτά πάσχουν από ήπιας μορφής πνευμονική λοίμωξη ωστόσο όλα θα χρειαστεί να φορούν γυαλιά ηλίου καθώς είναι ευαίσθητα στο φως, λόγω του εγκλεισμού.

«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Chiang Rai Prachanukroh. Ωστόσο πρεέπι να παραμείνουν μακριά από τους γονείς τους και όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους καθώς υπάρχει ο φόβος των μολύνσεων» είπε στη Reuters ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Ο Guardian, αναλύει σε άρθρο του από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν τα παιδιά και γιατί δεν θα πρέπει να έρθουν ακόμα σε επαφή με κανέναν.