Ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης πάσχει πραγματικά από τους χριστιανούς της σήμερον, λόγω της φοβερής εκμετάλλευσης της αγιότητός του, που δεν έχει όριο.

Δεν είναι μόνο οι «προφητείες» του - εντελώς ανυπόστατες - που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε χαμηλού επιπέδου εφημερίδες με ταχύτητα φωτός.

Για να «τιμήσουν» τη μνήμη του, δηλ. για να τη βεβηλώσουν, διάφορες ενορίες ανά την χώρα έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα» εκθέσεως «ιερών κειμηλίων» του αγίου – κυρίως κατά την ημέρα της μνήμης του, 12 Ιουλίου – τα οποία συνιστούν ειδωλολατρία, το λιγότερο.

Παντόφλες, γυαλιά, κάστανα, ράσα και γενικώς «ιερά κειμήλια» του αγίου Παϊσίου περιφέρονται ανά την επικράτεια ασυστόλως και Κύριος οίδε ποια η προέλευση και η γνησιότητα όλων αυτών.

Μόνο στην Πάτρα, για να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στις προγραμματιζόμενες λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη του αγίου, διαβάζουμε ότι στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών «θα τεθούν σε προσκύνηση Ιερά Κειμήλια του Οσίου Παϊσίου», ενώ στον Ι. Ναό Αγίων Αντωνίου και Χαραλάμπους στα Κρύα Ιτεών, «θα τεθεί προς προσκύνηση και ευλογία, τεμάχιο ράσου του Οσίου Παϊσίου».

Ποια είναι τα «ιερά κειμήλια» που κατέχει ο Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου Πατρών; Πού τα βρήκε; Ποιο το πιστοποιητικό γνησιότητάς τους; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το «τεμάχιο ράσου» του οσίου.

Πέρα, όμως, από την προέλευση και γνησιότητα των «κειμηλίων» αυτών, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ορθοδοξία σήμερα έχει «ανάγκη» σήμερα από τέτοια «ιερά κειμήλια» για να υπάρξει. Αν ναι, είναι τραγικό!

Ο όσιος Παΐσιος δεν μπορεί να τιμηθεί χωρίς «έκθεση ιερών κειμηλίων»; Η μνήμη ενός αγίου πρέπει να τελείται πλέον με κάποια «αξεσουάρ»; Άπαγε της βλασφημίας!