Οι λέξεις δεν θα ναι ποτέ αρκετές για να περιγράψουν το ταλέντο του Στέφανου Κορκολή.

Πρόκειται για έναν σπουδαίο συνθέτη που μας έχει χαρίσει πάρα πολλές επιτυχίες. Ήθος, ευγένεια, ταλέντο, πάθος και αγάπη για τη μουσική χαρακτηρίζουν τον Στέφανο Κορκολή.

Έχοντας και πάλι δίπλα του την αέρινη φωνή της εκπληκτικής Σοφίας Μανουσάκη, ταξιδεύει τους ακροατές στον μουσικό του κόσμο, μέσα από διαχρονικά δικά του τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε («Δεν είσαι εδώ», «Θες», «Σβήσε το φεγγάρι», «Ο Άγγελος μου», «Στους πέντε ανέμους», «Σκόνη και θρύψαλα», «Σ’ έχω ερωτευτεί» και πολλά άλλα), αλλά και τραγούδια και μουσικές από το τελευταίο έργο του, όπου μελοποίησε ποιήματα του Κ.Π Καβάφη.

Επίσης θα ακουστούν μοναδικές ορχηστρικές συνθέσεις του, αλλά και διασκευές κλασικών τραγουδιών (Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου) που ο ίδιος έχει αγαπήσει, σαν να είναι δικά του!

Ο αγαπημένος ερμηνευτής και συνθέτης μίλησε στο Patrasevents.gr για τη συνεργασία με το μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, για την τωρινή του συνεργασία με την Σοφία Μανουσάκη, το πρόβλημα υγείας, τα talent shows, τη μουσική και φυσικά για την Πάτρα.

"Καμαρώνω για την συνεργασία μου με την Σοφία Μανουσάκη"

P.E.: Πείτε μας λίγα λόγια για την μουσική παράσταση "Η Μουσική είναι Μία".

Σ.Κ.: Ο τίτλος προκύπτει γιατί πράγματι, κατά τη γνώμη μου αλλά και κατά τη γνώμη των φίλων και συνεργατών, που καλύτερα θα ονόμαζα την μουσική μας παρέα, η μουσική και γενικότερα η τέχνη δεν επιδέχεται ταμπέλες και «αφορισμούς», αρκεί βέβαια να μην ξεπερνάει κάποια όρια αισθητικής, τουλάχιστον της δικής μας αισθητικής.

Αν θα μπορούσε να δοθεί ένας υπότιτλος σ’ αυτό, που παρουσιάζουμε, θα ήταν «τα τραγούδια της ζωής μας». Τι σημαίνει αυτό; Τραγούδια, που όλοι έχουμε αγαπήσει απ’ όλο το μουσικό ρεπερτόριο συν κάποια δικά μου, τα οποία έχουν περάσει τις εξετάσεις του χρόνου, που είναι άλλωστε και οι πιο δύσκολες. Θα ακουστούν παλιές μου επιτυχίες, που θα ερμηνεύσω ο ίδιος, διότι σ’ αυτές τις παραστάσεις μου αρέσει να ανατρέχω στο τότε. Επίσης, θ’ ακουστούν τραγούδια, που έχω δώσει σε καταξιωμένους και μεγάλους ερμηνευτές όπως είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δημήτρης Μητροπάνος κ.α., καθώς, ακόμα, τραγούδια συναδέρφων και μεγάλων άλλων δημιουργών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης αλλά και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Φυσικά, μέσα σε όλο αυτό το άκρως ψυχαγωγικό πρόγραμμα, θ’ ακουστούν και τραγούδια από ξένο ρεπερτόριο, τα οποία όλους μα όλους μας έχουν αγγίξει.

Το ζητούμενο είναι να γίνουμε όλοι μια παρέα (γι’ αυτό και η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου) και να ξεχαστούμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας, που όλους μας καταρρακώνουν ψυχολογικά.

P.E.: Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με την Σοφία Μανουσάκη;

Σ.Κ.: Ιδανική. Η Σοφία Μανουσάκη πέρα από υπερταλαντούχα, είναι μία σοβαρή καλλιτέχνιδα, που μόλις στα 23 της χρόνια κατόρθωσε να έχει στο ενεργητικό της δύο χρυσούς δίσκους ερμηνεύοντας Μίκη Θεοδωράκη και προσφάτως την πρώτη ουσιαστικά εκτέλεση του καινούριου μου έργου «Θα’ θελα αυτήν την μνήμη να την πω» σε μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη. Και βέβαια αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχει καταφέρει ο κόσμος να την θαυμάσει, σε χώρους όπως είναι το θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η όπερα του Καΐρου, το Παρίσι, η Κολωνία, το Βουκουρέστι, η Βαρσοβία και όλα αυτά μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια μουσικής διαδρομής.

Δεν είναι μόνο το τεράστιο φωνητικό και μουσικό της ταλέντο αλλά κυρίως η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ταλέντο, που της χάρισε η φύση. Όταν έχεις τέτοιους συνεργάτες, που είναι και νέοι σε ηλικία και κατά κάποιο τρόπο τους έχεις «ανακαλύψει» εσύ, σε κάνει πλέον να καμαρώνεις γι’ αυτή την συνεργασία.


"Η απουσία του Δημήτρη Μητροπάνου μας πληγώνει ακόμα"

P.E.: Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε μία συνεργασία από τις τόσες, που έχετε κάνει, ποιά θα διαλέγατε;

Σ.Κ.: Πάρα πολύ δύσκολο ν’ απαντήσω, διότι πάντα επέλεγα τις συνεργασίες μου με γνώμονα την ανθρώπινη σχέση. Σίγουρα θα διάλεγα συνεργασίες όπως αυτή στην αρχή της καριέρας μου με τη Δήμητρα Γαλάνη αλλά και την συνεργασία μου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, που κρατάει πολλά χρόνια.

Αν, όμως, θα έπρεπε να ξεχωρίσω μόνο μία, θα ήταν αυτή με τον Δημήτρη Μητροπάνο, διότι η απουσία του ακόμη όλους μας πληγώνει, γι’ αυτό άλλωστε στην συναυλία μας θα ερμηνεύσω τραγούδια μου, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες μέσα από αυτή την μοναδική ψυχή και φωνή.

P.E.: Τo ότι βρεθήκατε δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη τι σημαίνει για εσάς;

Σ.Κ.: Σημαίνει αλλαγή πλεύσης, όχι μόνο σε καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά και σε ανθρώπινο, διότι, όταν έχεις την τύχη να βρίσκεσαι, σχεδόν σε καθημερινή βάση, κοντά σε μία τόσο σπουδαία διεθνή προσωπικότητα, σίγουρα δεν είναι μικρό πράγμα.

"Δεν είχα ποτέ την αγωνία του σουξέ"

P.E.: Έχετε τραγούδια τα οποία έμειναν με σφραγίδα στο χρόνο. Τί είχαν, που άγγιξαν τον κόσμο;

Σ.Κ.: Ειλικρίνεια και όχι την «αγωνία» του σουξέ. Θεωρώ πως τα τραγούδια, που γενικότερα έχουν μείνει στο χρόνο (και δεν εννοώ μόνο τα δικά μου) είναι τα τραγούδια της ζωής μας, που όπως προανέφερα θα ακουστούν στη συναυλία μας.

P.E.: Ποιο τραγούδι θεωρείτε ότι συνδέεται άμεσα με το όνομα Κορκολής; Το «Σκόνη και θρύψαλα» ίσως;

Σ.Κ.: Ίσως, για μια μερίδα ανθρώπων. Για άλλους είναι το ορχηστρικό «Sensitivities» και για κάποιους άλλους το «Θες» και το «Σβήσε το φεγγάρι». Δε θα ήθελα να προσδιορίσω μουσικά τον εαυτό μου με βάση ένα και μόνο τραγούδι. Πάντως, μια που το έφερε η κουβέντα, το «Σκόνη και θρύψαλα» θα ακουστεί από εμένα, όπως τότε παλιά, στην αγαπημένη Πάτρα, στις 12 Ιουλίου.

P.E.: Η έμπνευση για τις μουσικές σας από που πηγάζει;

Σ.Κ.: Είναι ακαθόριστο. Η έμπνευση μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα την πιο απρόσμενη στιγμή. Το χειρότερο μου είναι, όταν μου έρχεται καμιά φορά την ώρα, που κοιμάμαι, με αποτέλεσμα να πρέπει να διακόψω τον ύπνο μου, για να πάω στο πιάνο και να την καταγράψω.


"Όποιος έχει ταλέντο και υπομονή και δεν ψάχνει τη γρήγορη αναγνωρισιμότητα, σίγουρα θα πετύχει"

P.E.: Θα θέλαμε τη γνώμη σας για τα talent shows.

Σ.Κ.: Είναι χιλιοειπωμένη. Έχω αρνηθεί πάρα πολλές φορές τη συμμετοχή μου, ως κριτής, σε talent shows. H αντίθεσή μου έγκειται στο γεγονός ότι τα παιδιά, που συμμετέχουν σ’ αυτά, κάποια με πολύ ταλέντο κάποια με λιγότερο, μπαίνουν σε μία πολύ γρήγορη διαδικασία αναγνωρισιμότητας και όταν έρχεται το επόμενο talent show, εκτός από απειροελάχιστες περιπτώσεις, ξεχνιούνται, με αποτέλεσμα οι ψυχές τους να μαυρίζουν, πριν καν δοκιμαστούν. Δεν θα ήθελα να έχω, έστω και την παραμικρή «συνενοχή», σε κάτι τέτοιο. Σίγουρα τα πράγματα, στις μέρες μας, είναι πάρα πολύ δύσκολα, ώστε ένα παιδί με ταλέντο να προχωρήσει, όμως, όταν το αξίζει και διαθέτει, πέρα από ταλέντο, πείσμα, θέληση και όχι την μανία της γρήγορης αναγνωρισιμότητας, τότε μπορεί να τα καταφέρει. Επανέρχομαι στην περίπτωση της Σοφίας Μανουσάκη όπως φυσικά και άλλων νέων ανθρώπων, που αποφάσισαν ν’ ακολουθήσουν τον μακρύ και αργό δρόμο αλλά με συνέπεια και σεβασμό σ’ αυτό, που λέγεται «κάνω τέχνη για την τέχνη» και «δεν κάνω τέχνη, για να με γνωρίζει ο γείτονας».

P.E.: Ο κόσμος σήμερα ψάχνει την καλή μουσική;

Σ.Κ.: Σαφώς υπάρχει μια μερίδα κόσμου, που ψάχνει την καλή μουσική και την βρίσκει και φυσικά υπάρχει και μια άλλη μερίδα κόσμου, που ψάχνει την εκτόνωση με γαρύφαλλα μέσα από άλλου είδους μουσικές. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν κατακρίνω κανέναν, διότι, όπως λέει κι ο λαός μας, περί ορέξεως….

P.E.: Τα τελευταία χρόνια σας «ταλαιπωρεί» ένα σοβαρό θέμα υγείας, αναρωτιέμαι η μουσική τι ρόλο έπαιξε σε όλο αυτό, στην ψυχολογία σας;

Σ.Κ.: Ο μόνος, που έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο είναι ο εξαιρετικός γιατρός μου.

"Αποτελώ κομμάτι αυτής της υπέροχης πόλης, της Πάτρας"

P.E.: Στην Πάτρα δεν έρχεστε πρώτη φορά. Πως θα χαρακτηρίζατε την πόλη μας και το Πατρινό μουσικό κοινό;

Σ.Κ.: Εάν αναλογιστούμε πως η πρώτη μου συναυλία, σε ηλικία 11 ετών, δόθηκε στο δημοτικό θέατρο της Πάτρας, το ότι έχω συγγενείς στην Πάτρα και το γεγονός ότι σε όλες τις μέχρι σήμερα συναυλίες μου στην πόλη σας, έχω νιώσει την υπέρτατη αγάπη από τον κόσμο, νομίζω πως θα ήταν περιττό να πω και να αναλύσω τη σχέση μου με τους Πατρινούς. Άλλωστε και σε μακρινά γενεαλογικό επίπεδο αποτελώ κομμάτι αυτής της υπέροχης πόλης. Σαν πιο πρόσφατο παράδειγμα δεν θα μπορέσω ποτέ να ξεχάσω την συναυλία, που δόθηκε πριν από 1 ½ χρόνο στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, συμπράττοντας με την υπέροχη πολυφωνική χορωδία Πατρών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Σολωμού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πολυφωνική χορωδία της πόλης σας έχει μεγάλη συμμετοχή στη τελευταία μου δισκογραφική δουλειά σε μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.

P.E.: Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να μας πείτε μελλοντικά τί άλλο να περιμένουμε από εσάς;

Σ.Κ.: Μόλις κυκλοφόρησε η τελευταία μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Θα’ θελα αυτήν την μνήμη να την πω». Πρόκειται για ένα διπλό CD σε μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, που ήδη στην Αθήνα σημειώνει πολύ μεγάλη επιτυχία, ειδικά το μελοποιημένο ποίημα «Ένας γέρος» (παρεμπιπτόντως και αυτό θα ακουστεί στη συναυλία μας). Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι αυτό το διπλό CD βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας πωλήσεων του επίσημου φορέα IFPI. Σε επίπεδο λοιπόν δισκογραφίας είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για νέα μελλοντικά σχέδια.

Ωστόσο με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι μία μέρα πριν τη συναυλία μας στο θεατράκι Μαρίνας, δηλαδή την Τετάρτη, 11 Ιουλίου, στις 18:00μ.μ., με αφορμή την επίσημη κυκλοφορία της νέας μου δισκογραφικής δουλειάς, στην Πάτρα, θα παραβρεθούμε μαζί με την Σοφία Μανουσάκη, στο κατάστημα Public Πάτρας, για να υπογράψουμε το διπλό cd-βιβλίο σε όσες και όσους έρθουν να το παραλάβουν.

Ένα επιπλέον άμεσα μελλοντικό σχέδιο, σε συνεργασία πάντα με τον μαέστρο Σταύρο Σολωμό και την Πολυφωνική χορωδία Πατρών, είναι να παρουσιαστεί το χειμώνα, που μας έρχεται, στο Συνεδριακό Κέντρο της Πάτρας, το έργο στην πλήρη του μορφή, με συμφωνική δηλαδή ορχήστρα και χορωδία.

Πάντως, για την ώρα, ας επικεντρωθούμε στη συναυλία μας, που θα πραγματοποιηθεί, στο θεατράκι Μαρίνας, την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ώρα 21:30, για να περάσουμε όλοι μαζί ένα βράδυ γεμάτο όμορφα συναισθήματα, που μόνο η μουσική έχει τη δύναμη να μας προσφέρει.