Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγεΐκων την Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018, κάλεσε στην πλατεία του χωριού προέδρους, υπεύθυνους και συμμετέχοντες πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, σε δημόσιο διάλογο για την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης. Ομιλητές ήταν ο Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, μουσικός και ερευνητής, ο Αλέξης Γκλαβάς, συγγραφέας, επιμελητής θεατρικών κειμένων & παραστάσεων, και ο Χρήστος Γιαννόπουλος, χοροδιδάσκαλος και χορογράφος, υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πάτρας.

Στο διάλογο αναδείχθηκαν ζητήματα που απασχολούν την ουσία και την εξέλιξη του λαϊκού πολιτισμού σήμερα. Η λαϊκότητα, η ανωνυμία, η προφορικότητα, η εξέλιξη της γλώσσας τέθηκαν στον πυρήνα του διαλόγου. Η απολιτικοποίηση, η εμπορευματοποίηση και η ατομική λύση αποδείχθηκαν το εμπόδιο στη συνέχιση της λαϊκής παράδοσης και αιτία μιας μαζικής διασκέδασης που προάγει την επίδειξη πλουτισμού, τη χυδαιότητα, ακόμη και τις κοινωνικές διακρίσεις. Αυτή η εκδήλωση του λαϊκού αλλοιώνει τον έναν και μοναδικό κοινωνικό ρόλο και στόχο του λαϊκού ανθρώπου, που είναι να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής του και να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. Με λίγα λόγια, έτσι  μολύνεται η πηγή (λαϊκός άνθρωπος) και το νερό που πηγάζει (τέχνη) είναι κι αυτό μολυσμένο.

Ως λύση προκύπτει, επομένως, η γνώση της ιστορίας, η κριτική εξέταση, η συμμετοχή και η συνείδηση της θέσης του λαϊκού ανθρώπου στην κοινωνία και στον κόσμο. Αυτό θέλει εξ ορισμού να εκφράσει η λαϊκή τέχνη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος δώρισε παραδοσιακά μαντήλια χορού με κεκτημένο τον εξής στίχο: "Ο χορός θέλει μπροστάρηδες, το τραγούδι του κόσμου να χορεύουν".

Επίσης, ευχαριστεί θερμά τους Συλλόγους Απιδεώνα, Κάτω Αλισσό, Γομοστό, Λάππα, Λιμνοχώρι, Μύρτο για την ανταπόκρισή τους, καθώς και όσους μας τίμησαν στο Παραδοσιακό Πανηγύρι την επόμενη μέρα.