Η τιμιότητα και το ήθος υπάρχουν ακόμα στην ελληνική κοινωνία και το γεγονός αυτό δίνει ελπίδα για το αύριο, πόσω μάλλον όταν τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σε νέα παιδιά. 

Το παράδειγμα που ακολουθεί επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση. Ο Αλέξης Κοκκώνης είναι ένας νεαρός που διατηρεί μια καφετέρια, κοντά στην Αλεξάνδρου Υψηλάντου, στην Πάτρα. 

Τις προάλλες είδε να πέφτει από οδηγό δικύκλου ένα τσαντάκι/πορτοφόλι που μάλιστα είχε μέσα ένα ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ και χωρίς δεύτερη σκέψη το πήγε και το παρέδωσε στην αστυνομία προκειμένου να το ξαναβρεί ο κάτοχός του.

«Ήταν μεσημέρι και ξαφνικά είδα από την διερχόμενη μηχανή να αιωρείται ένα πορτοφόλι. Έτρεξα να το πιάσω αλλά δεν πρόλαβα να φωνάξω τον οδηγό και αμέσως πήγα στην Αστυνομία να το παραδώσω.

Με ενημέρωσαν οι αστυνομικοί ότι εντόπισαν τον κάτοχό του και ο ίδιος ήρθε μετά στο κατάστημά μου για να με ευχαριστήσει για την πράξη μου. Με επαίνεσε, λέγοντας πως η κίνησή μου είναι παράδειγμα προς μίμηση σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες έχουν χαθεί», ανέφερε ο Αλέξης Κοκκώνης στην εφημερίδα «Η Γνώμη».

Τι λέει η αδελφή του

Η αδελφή του, Ιωάννα Κοκκώνη που επίσης ήταν παρούσα στο συμβάν, ανέφερε πως «ούτε για μια στιγμή δεν σκέφθηκε ο αδελφός μου να μην δώσει το τσαντάκι με τα χρήματα στην Αστυνομία. Με τέτοιες αρχές έχουμε μεγαλώσει από την οικογένειά μας και είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει με προσωπικό αγώνα και σκληρή προσπάθεια. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να σκεφθούμε πως θα καρπωνόμαστε τον κόπο ενός συνανθρώπου μας…». 

Για την πράξη τους αυτή, τα δύο παιδιά δέχθηκαν συγχαρητήρια από γνωστούς και φίλους, αλλά και γείτονες που έμαθαν για το συμβάν.