Φτάσαμε ήδη στον Ιούλιο και ήδη έχουν ξεκινήσει σε ορισμένα μέρη της Αχαΐας και της Ηλείας τα πανηγύρια, οι λαϊκές αυτές εκδηλώσεις που τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια έχουν εξελιχτεί στις αγαπημένες της νεολαίας, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα περισσότερα βέβαια από τα πανηγύρια είναι ακόμα μπροστά μας αφού οι μήνες που θεωρούνται η κορύφωση τους είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Το κάθε μέρος ετοιμάζεται για το δικό του πανηγύρι που συνήθως γίνεται την μέρα που γιορτάζει η εκκλησία, το ξωκλήσι ή ο Άγιος του χωριού.

Σημείο αναφοράς για τα πανηγύρια αποτελεί για τους γνώστες του είδους, η γιορτή του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου. Αυτή η μέρα θεωρείται η αφετηρία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται και νωρίτερα.

Στην περιοχή της Πάτρας ξακουστά είναι τα πανηγύρια των Αργυρών, των Σελλών, του Άνω Καστριτσίου, των Δεμενίκων και της Οβρυάς, της Θέας, του Δρέπανου ενώ φυσικά υπάρχουν και δεκάδες ακόμα στον Ερύμανθο, στην Τριταία, στην Δυτική Αχαΐα, στα Καλάβρυτα, αλλά και στην Αιγιάλεια. 

Στην Ηλεία γίνονται ακόμα περισσότερα, με τους θαμώνες τους να έχουν μεγαλύτερη τρέλα και αγάπη για το δημοτικό και παραδοσιακό τραγούδι.


Έχουν κερδίσει και τους μουσικούς - καλλιτέχνες

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι αρκετοί νέοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τα πανηγύρια, γεμίζοντας τα τραπέζια κάθε φορά, ενώ αρκετοί καλλιτέχνες, μουσικοί και τραγουδιστές που τους χειμώνες τραγουδούν σε μαγαζιά, τα καλοκαίρια γυρίζουν την Ελλάδα, παίρνοντας μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις καθώς το μεροκάματο είναι ασύγκριτα καλύτερο.

Αφήστε που σε ορισμένα από αυτά, τα πιο "πλούσια", οι σαμπάνιες και οι φιάλες ουίσκι ρέουν άφθονες ως το πρωί...


Βελισσαρης με κούτες από σαμπάνιες στην Πάτρα 2018