Το Μουντιάλ κορυφώνεται και οι αγώνες νοκ - αουτ που γίνονται έχουν αυξήσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των Πατρινών.

Αυτό φαίνεται άλλωστε μέσα από την παρουσία του κόσμου στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, αφού όπου υπάρχει τηλεόραση και προτζέκτορας τα τραπέζια είναι γεμάτα.

Οι περισσότεροι που παρακολουθούν το Μουντιάλ της Ρωσίας, κρίνοντας από τις συζητήσεις που γίνονται στα καφενεία και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αλλά και από τις αναρτήσεις τους στα social media, χάρηκαν με τον αποκλεισμό του Ρονάλντο και της Πορτογαλίας.

Προφανώς δεν συμπαθούσαν το μεγάλο αστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δεν χάρηκαν όμως και τόσο, με τον αποκλεισμό της Αργεντινής και ενός ακόμα μεγάλου σταρ του σύγχρονου ποδοσφαίρου, του Μέσι.

Αλλά ούτε με τον αποκλεισμό της Ισπανίας και του Ινιέστα, χάρηκαν. Αυτό όμως που κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση από όλα είναι ότι οι περισσότεροι αν τους ρωτήσεις με ποια ομάδα είναι από αυτές που έχουν απομείνει στη διοργάνωση θα σου απαντήσουν με την Ουρουγουάη.

Μια ομάδα που δεν έχει καμία ποδοσφαιρική παράδοση σαν αυτή για παράδειγμα της Βραζιλίας, της Γαλλίας ή της Αγγλίας. Η απάντηση για το ποια ομάδα θέλουν να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο, ίσως να χρειάζεται και λίγη ανάλυση από κοινωνικούς μελετητές.

Η Ουρουγουάη είναι μία χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλη φτώχεια και που έχει σημαντικά προβλήματα σε όλους τους τομείς εξαιτίας της οικονομίας της.

Οι Έλληνες που έχουν φτωχοποιηθεί τόσο ως πολίτες, όσο και ως κράτος, ταυτίζονται με μία χώρα φτωχή, όπως είναι η Ουρουγουάη, βλέποντας στο δικό της πιθανό κατόρθωμα, τη δική τους ελπίδα, τη δική τους επανάσταση ή τη δική τους αναγέννηση.

Είναι και αυτό ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η μπάλα είναι από μόνη της ένα κοινωνικό φαινόμενο...