Μέχρι τις 15 Ιουλίου το πολύ αναμένεται να βγει στο αέρα το νέο κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους 276 δήμους, με χιλιάδες ανέργους να κάνουν τα χαρτιά τους, ελπίζοντας ότι θα βρουν μία προσωρινή θέση εργασίας.

Στην Αχαΐα στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οι δήμοι της Δυτικής Αχαίας, της Αιγιάλειας,του Ερυμάνθου, όχι όμως και αυτοί των Καλαβρύτων και της Πάτρας.

Με την ανεργία όμως που υπάρχει στο νομό και στην πρωτεύουσά του, η απόσταση δεν παίζει πλέον καμία σημασία. Δεν είναι λίγοι αυτοί, όπως φάνηκε από τις προηγούμενες φορές που έτρεχαν αυτά τα προγράμματα, που καθημερινά διένυαν μεγάλες αποστάσεις για να πηγαίνουν στους δήμους που είχαν προσληφθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν άνεργοι από την Πάτρα που καθημερινά ταξίδευαν με το λεωφορείο στα Καλάβρυτα, στον δήμο δηλαδή που είχαν προσληφθεί, διανύοντας χιλιόμετρα και χιλιόμετρα, γυρίζοντας πίσω στην βάση τους μετά τις 4 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι άνεργοι, δουλειές στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν και οι λίγες που κατά διαστήματα μπορεί να έχουν βρει, τους δίνουν τις περισσότερες φορές λιγότερα από τα 495 ευρώ το μήνα που παίρνουν από τα κοινωφελή.

Αφήστε που στις περισσότερες εργασίες του ιδωτικού τομέα τα ένσημα του ανιδείκευτου εργάτη, τα οποία παίρνουν ακόμα και οι πτυχιούχοι των κοινωφελή προγραμμάτων, δεν υπάρχουν.

Καταλαβαίνει κανείς ότι για τους ανέργους τα κοινωφελή προγράμματα που βγαίνουν κάθε τόσο είναι μία μικρή όαση στην ερημιά της ανεργίας και της μισθολογικής, αλλά και ασφαλιστικής αβεβαιότητας.

Μια όαση των 495 ευρώ και των οκτώ μηνών. Σκεφτείτε που έχουμε φτάσει. Κατά τα άλλα, βγήκαμε από τα μνημόνια, πάμε για ανάπτυξη...