Ένας μοναδικός παραδοσιακός και γραφικός οικισμός, ένα ψαροχώρι από τα λίγα που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα, είναι οι Αλυκές της Αχαΐας.

Στο χωριό αυτό, ζουν οι ψαράδες της περιοχής και η ιστορία του έχει ταυτιστεί με την αλιεία, αφού έχει ζωή από τις αρχές του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικισμό που παρά τις αλλαγές που υπάρχουν έχει μείνει αναλλοίωτος στο χρόνο. 

Ένας οικισμός που θα πρέπει να συνεχίσει την ιστορία του και να μείνει ζωντανός, αφού είναι κάτι ξεχωριστό για την περιοχή και για τον πολιτισμό μας, με την πολιτεία να πρέπει να βρει τις λύσεις που χρειάζονται οι ψαράδες που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα.

Ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ για το ιστορικό αυτό ψαροχώρι έγινε,   σε ένα αφιέρωμα που πληροφορεί το κοινό για την ιστορία του οικισμού, για την καθημερινότητα των ψαράδων που ζουν εκεί, αλλά και για το πώς η παράδοση περνάει από γενιά σε γενιά.  

Η ταινία γυρίστηκε για λογαριασμό του ΚΤΑΔΑ με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και πέρα από τις ιστορικές της αναφορές, εστιάζει στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες, αλλά και την ανεργία που έχουν φέρει οι σύγχρονες αλλαγές στον χώρο της αλιείας. 

Η έρευνα και τα κείμενα είναι του Ντίνου Βγενόπουλου, η σκηνοθεσία του Ελισσαίου Βγενόπουλου, το μοντάζ του Βλάση Παπαδήμα, η αφήγηση του Νίκου Μάκκα και η κάμερα του Περικλή Αγγελόπουλου. 


Αλυκές Αχαίας