Τα ρομπότ και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μπουν μπροστάρηδες στον πόλεμο για την εξάλειψη της πείνας και τις φτώχειας στον πλανήτη.

Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα της διοργάνωσης που γίνεται στην Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με δύο ομάδες από την Πάτρα να παίρνουν τα εισιτήρια για τον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα γίνει τον Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα,

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, "κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διαγωνισμού W.R.O., ο οποίος διοργανώθηκε για 10η συνεχόμενη χρονιά από τον οργανισμό WRO Hellas, οι ομάδες διαγωνίστηκαν αρχικά σε επίπεδο περιφέρειας για να προκριθούν και να φτάσουν στον τελικό.

Οι νικητές του τελικού αποτελούν τη δεκαμελή ελληνική αποστολή της επερχόμενης Ολυμπιάδας Ρομποτικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί 16 έως 18/11/2018 στην Ταϊλάνδη. Το φετινό ευφάνταστο θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O. έχει τίτλο «Food Matters» και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα.

Από τις 10 ομάδες της ελληνικής αποστολής που προκρίθηκαν για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα λοιπόν, οι 2 προέρχονται από τη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από σχολεία της Πάτρας.

O τελικός πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου και συγκέντρωσε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Τον διαγωνισμό προλόγισαν με χαιρετισμούς ο επίσημος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (EUN) κ. Tommaso Dalla Vecchia, ο βουλευτής Αχαΐας κ. Αντρέας Ριζούλης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και η κ. Ζωή Πασχαλίδου, εκπρόσωπος του στρατηγικού συνεργάτη Cosmote. Σύντομη ομιλία έκανε και ο Πρόεδρος WRO Hellas κ. Γιάννης Σομαλακίδης, χαράσσοντας την πολιτική της επόμενης δεκαετίας του Οργανισμού.

Στη διαγωνιστική κατηγορία Δημοτικού, πέραν του ενός εισιτηρίου με πρώτη θέση για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η έτερη ομάδα της Δυτικής Ελλάδας, από τις 30 συνολικά, βρέθηκε στον τελικό και κατέλαβε τη 12η θέση. Στην αντίστοιχη κατηγορία Γυμνασίου, οι 4 από τις 5 ομάδες μας "πλασαρίστηκαν" στην πρώτη οκτάδα, με τη 2η θέση να δίνει και το άλλο «εισιτήριο» για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ταϊλάνδη! Τέλος, στην απαιτητική κατηγορία Λυκείου, καταλάβαμε αξιοπρεπείς θέσεις (10οι και 13οι) ανάμεσα σε 21 ομάδες.

Στην OPEN κατηγορία Δημοτικού, παρά τη 2η (σχολεία Πατρών) και 3η θέση (17ο Δ.Σ. Αγρινίου) στο Πανελλήνιο, δεν ήταν αρκετές για ένα ακόμη εισιτήριο Ολυμπιάδας. Την Κυριακή 1/7/2018 λοιπόν οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κατασκεύασαν ρομπότ σχετικά με την καλλιέργεια, τη διανομή και την κατανάλωση της τροφής. Με οδηγό τον Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη «Zero Hunger», τα παιδιά κατέθεσαν λύσεις με καινοτόμους τρόπους βελτίωσης της διατροφικής αλυσίδας και συμβολής στην εξάλειψη της πείνας και πενίας στον πλανήτη.

Οι ομάδες που πήραν τα εισιτήρια για την Ολυμπιάδα

Συγκεκριμένα τα "εισιτήρια" για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στην Ταϊλάνδη έλαβαν:

1η Θέση Διαγωνιστική Δημοτικού

Ομάδα: Teamwork Happiness

Προπονητής: Ανέστης Βοβός
Μαθήτριες: Ραβασοπούλου Σταματία, Βοβού Ερμιόνη και Βοβού Κλειώ (49ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών)

2η Θέση Διαγωνιστική Γυμνασίου

Ομάδα: Teamwork Prime

Προπονητής: Ανέστης Βοβός
Μαθητές: Νταλαπέρα Αγγελική, Νιφόρα Ανδριάνα και Σχοινάς- Μπονάτσος Χρήστος - Παναγιώτης (Γυμνάσιο Καστριτσίου)

Ακολουθούν οι υπόλοιπες πολύ καλές θέσεις σε εθνικό επίπεδο:

2η θέση OPEN Δημοτικού

Ομάδα: TeamMates

Προπονητής: Παναγιώτης Βέρρας
Μαθητές: Καραγεωργόπουλος Μάριος, Ντούβας Γεώργιος και Βασιλάκης Αντώνιος (Δημοτικά Σχολεία Πατρών)

3η θέση OPEN Δημοτικού

Ομάδα: Robo Agri (nio) culturists

Προπονητής: Καραχρήστος Χριστόφορος, Ράπτης Δημήτριος
Μαθήτριες: Τσιακανίκα Γεωργία, Σιμψηρής Ναπολέων, Ζαραβίνας Σωκράτης (17ο Δ.Σ. Αγρινίου)

3η Θέση Διαγωνιστική Γυμνασίου

Ομάδα: Teamwork Optimum

Προπονητής: Ανέστης Βοβός
Μαθητές: Γεωργιάδης Γεώργιος, Παπαζαχαρίου Στυλιανός και Βέρρας Ιωάννης (Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών). 

Διακρίθηκαν και άλλες ομάδες στον διαγωνισμό

Στη διαγωνιστική κατηγορία Γυμνασίου η ομάδα Γυμνάσιο Λεχαινών_1 με προπονητή τον Γεωργάκη Αριστείδη και μαθητές από το ομώνυμο Γυμνάσιο, τους Πανταζή Νικόλαο, Μέτσο Σπύρο και Κωνσταντακοπούλου Νικολέτα κατετάγησαν 7οι.

Ακόμη μία ομάδα της Ηλείας, οι Optimistic κατέλαβαν την 8η θέση, με προπονητή τον Γεωργάκη Θεόφιλο και μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου τους Νικολόπουλο Ανδρέα και Χριστοδουλόπουλο Ευστάθιο.

Επίσης, τη 12η θέση κατέλαβε η ομάδα Robotica.gr με προπονητή τον Τσιμπούρη Ανδρέα και μαθητές τους Μητρέλη Απόστολο, Κατσαρό Γεώργιο και Αντωνόπουλο Φίλιππο (Δημοτικά Σχολεία Πάτρας).

Τέλος, αξιοπρεπή εμφάνιση πραγματοποίησε η ομάδα TechnoTalos του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην απαιτητική κατηγορία Advanced Robotics Challenge.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Γιαννόπουλος συνεχάρη όλες τις ομάδες της αποστολής από τη Δυτική Ελλάδα και ευχήθηκε ολόψυχα καλή επιτυχία στις 2 ομάδες που προκρίθηκαν στην Ολυμπιάδα της Ταϊλάνδης.

Ευχή του η επιτυχία της Κόστα Ρίκα (3η θέση της Αχαϊκής ομάδας Smartbirds Next) να εμπνεύσει τους διαγωνιζόμενους στην Ταϊλάνδη και να ξαναρίξουμε τα τείχη της πόλης με νέο μετάλλιο".