Το έχετε ακούσει και εσείς.

Η πιστοποίηση πληροφορικής είναι πλέον ένα εφόδιο που θεωρείται κάτι παραπάνω από απαραίτητο στην αγορά εργασίας, τόσο σε ότι αφορά τις θέσεις του ιδιωτικού τομέα, όσο και στις προκηρύξεις του δημοσίου.

Είναι ένα στοιχείο που έχει φτάσει να ισοδυναμεί και ενίοτε να ξεπερνά ακόμα σε σπουδαιότητα και την γνώση των αγγλικών ή μιας δεύτερης γλώσσας, αφού ζούμε στην εποχή της πληροφορικής, του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Αλήθεια, όμως, τι πραγματικά σημαίνει πιστοποίηση πληροφορικής και πώς μπορεί κάποιος να αποδείξει τις γνώσεις του πάνω στον υπολογιστή, με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μικρή ή μεγάλη σχέση;

Είναι το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ή η χρήση των social media ή ακόμα και το γράψιμο στα "τυφλά", αρκετά για να αποδείξουμε ότι γνωρίζουμε από πληροφορική;

Και το κυριότερο. Πού θα πρέπει να απευθυνθούμε για να πάρουμε αυτή την περίφημη πιστοποίηση, έχοντας πλέον στα χέρια μας ένα δίπλωμα που θα μπορεί να έχει την ανάλογη αναγνώριση στην αγορά εργασίας;

Υπάρχει ένας καταιγισμός από τέτοια διπλώματα ECDL ή ακόμα και με άλλες κωδικές ονομασίες που υποστηρίζουν ότι σου εξασφαλίζουν αυτή την πιστοποίηση, αν και είναι αρκετές οι περιπτώσεις που στην πράξη έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως.

Εμείς ρωτήσαμε την πλέον ειδική για αυτό το θέμα, την IT Consultant, Ευανθία Καφέζα, του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΚάΠα, ο οποίος διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα πληροφορικής (e-KάΠα) που παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις από κοντά, σε ένα τομέα που συνεχώς αλλάζει, μεταβάλλεται και διαμορφώνεται.


- Γιατί κάποιος είναι αναγκαίο να προχωρήσει στην πιστοποίηση πληροφορικής;

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση για το τι ακριβώς σημαίνει «έχω γνώσεις πληροφορικής». Οι ενδιαφερόμενοι που μας επισκέπτονται καθημερινά στο e-ΚάΠα, αναζητούν να πιστοποιηθούν απλώς θεωρώντας δεδομένο ότι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις χειρισμού Η/Υ.

Ωστόσο αυτό είναι λάθος καθώς τελικά διαπιστώνουν και μόνοι τους ότι η ικανότητα χειρισμού ενός Η/Υ και των προγραμμάτων του δεν αρέσκεται μόνο στην είσοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στην επίσκεψη μιας ιστοσελίδας.

Οι περισσότερες μορφές εργασίας απαιτούν πολύ καλές γνώσεις πληροφορικής και αυτό γίνεται δυστυχώς αντιληπτό στη πράξη και όταν κάποιος έχει ήδη δεσμευτεί επαγγελματικά.

- Τι παραπάνω γνώσεις μπορεί να προσφέρει η προετοιμασία για να πιστοποιήσει κάποιος τις γνώσεις του στη πληροφορική;

Συνήθως τα βασικά προγράμματα χειρισμού ενός Η/Υ μας είναι γνωστά από προσωπική μας εμπειρία, μικρή ή μεγάλη, από τη μαθητική ή φοιτητική μας περίοδο.

Η πιστοποίηση ωστόσο προσφέρει επιπλέον δυνατότητες στο χειρισμό τους που είναι διαθέσιμες εξ' αρχής στα προγράμματα αλλά ο εκπαιδευόμενος δεν τις γνωρίζει ή ενδεχομένως δε χρειάστηκε να τις μάθει.

Σε επαγγελματικό όμως επίπεδο, η γνώση αυτών των δυνατοτήτων αποδεικνύεται απαραίτητη. Η εκπαίδευση που απαιτείται για την απόκτηση της πιστοποίησης καλύπτει τα «κενά» που έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος.


- Υπάρχουν πλέον δεκάδες διπλώματα που εξασφαλίζουν την λεγόμενη πιστοποίηση ECDL. Ορισμένα όμως από αυτά δεν έχουν την ανάλογη αναγνώριση. Πώς μπορεί να ξέρει ο ενδιαφερόμενος που να απευθυνθεί;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν διάφοροι φορείς που δίνουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Το Νο 1 πρόγραμμα πιστοποίησης στη χρήση Η/Υ και το παγκοσμίως αποδεκτό πρότυπο μέτρησης είναι το ECDL.

Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τη διάκριση των φορέων και συχνά ο όρος πιστοποίηση πληροφορικής αντικαθίσταται από «πτυχίο ECDL». Αυτό οφείλεται στην έλλειψη σωστής πληροφόρησης από ειδικούς και μη ή ακόμα στην «εσκεμμένα» λανθασμένη χρήση για λόγους marketing.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος, στο κέντρο στο οποίο απευθύνεται, θα πρέπει να ρωτά και να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τις πιθανές επιλογές πιστοποίησης και να καταλήγει στη τελική του απόφαση με γνώμονα όχι μόνο τα οικονομικά κριτήρια.

- Ποια είναι τα βασικά κριτήρια της σωστής επιλογής για να πάρει κάποιος τη πιστοποίηση που να του ανοίγει ακόμα περισσότερους ορίζοντες στην αγορά εργασίας;

Στη μικρή μας πανέμορφη χώρα, οι διαθέσιμες πιστοποιήσεις πληροφορικής επαρκούν πλήρως και ισχύουν εφ’ όρου ζωής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, όπως όλοι γνωρίζουμε, μεγάλη αύξηση φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

Οι απαιτήσεις γνώσεων πληροφορικής εκτός των συνόρων είναι διαφορετικές. Αν κάποιος δεν έχει πιστοποιηθεί από το κατάλληλο φορέα εξ' αρχής, με κύριο το φορέα ECDL, ο οποίος του δίνει και πιστοποιητικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ), δεν θα έχει τη δυνατότητα απόδειξης των γνώσεων αυτών.

- Είναι γεγονός ότι αρκετός κόσμος για το θέμα του διπλώματος έχει βρεθεί σε σύγχυση. Πείτε μας ποιοι είναι οι βασικοί τομείς του ECDL και πόσες κατηγορίες έχει ένα τέτοιο δίπλωμα;

Η πιο συνηθισμένη πιστοποίηση γνώσης Η/Υ περιλαμβάνει τις ενότητες Επεξεργασία Κειμένου (Word), Υπολογιστικά Φύλλα (Excel) και Υπηρεσίες Διαδικτύου (Internet Explorer & Outlook). Αυτές απαιτούνται συνήθως και στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Η βασική αυτή πιστοποίηση μπορεί να επεκταθεί και στις ενότητες: Παρουσιάσεις (Power Point), Χρήση Η/Υ και Διαχείριση Αρχείων (Χρήση Windows), Βάσεις Δεδομένων (Access). Γεγονός είναι ότι μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων που είναι πιο εξοικειωμένοι με τον Η/Υ επιλέγουν συχνά και ευτυχώς να πιστοποιηθούν και για τις 6 παραπάνω ενότητες.


- Οι εξελίξεις για τα πιστοποιητικά πληροφορικής τρέχουν και οι όροι αλλάζουν. Τι έχει αλλάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Πλέον σε όλα τα πιστοποιητικά πληροφορικής αναγράφεται και η έκδοση των προγραμμάτων Windows και Office στα οποία πιστοποιείται κάποιος.

Συνεπώς ο ενδιαφερόμενος, κατά τη διάρκεια της επιλογής εκπαιδευτικού και εξεταστικού κέντρου, θα πρέπει να λάβει τη συγκεκριμένη πληροφορία και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, βρισκόμαστε στο 2018, συνεπώς η έκδοση Windows και Office θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη.

Τι προτείνει το κέντρο πληροφορικής e-ΚάΠα ώστε οι εκπαιδευόμενοι να πάρουν ένα πτυχίο που θα έχει την αντίστοιχη ισχύ, αλλά και μια ανάλογη χρονική διάρκεια;

Από το 2002 το κέντρο πληροφορικής e-ΚάΠα προτείνει σταθερά στο Πατρινό κοινό το Νο 1 Πιστοποιητικό Πληροφορικής, το European Computer Driving License (ECDL).

Λόγω της ιδιότητας μου ως μηχανικός Η/Υ φροντίζω, πάντα, το κέντρο μας να είναι ενήμερο ως προς τις τεχνολογικές εξελίξεις. Έτσι μπορούμε, αντίστοιχα, να διοχετεύουμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους τις απαραίτητες πληροφορίες για να οδηγηθούν στις σωστές επιλογές.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το κέντρο μας παρέχει τη δυνατότητα εξατομικευμένης εκπαίδευσης ακόμα και για όσους προτιμούν να εκπαιδευτούν στο χώρο μας ή μέσω πλατφόρμας elearning για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε Home εκπαίδευση.