Οι ημικρανίες αποτελούν κυρίως πρόβλημα των γυναικών, καθώς τις επηρεάζει με διπλάσια έως τριπλάσια συχνότητα συγκριτικά με τους άνδρες.

Είναι γνωστό ότι στις ημικρανίες στις γυναίκες εμπλέκονται οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι συγκεκριμένες ορμόνες ενδεχομένως ευθύνονται και για τις ανδρικές ημικρανίες.

Ο W.P.J. van Oosterhout από το Leiden University Medical Centre στην Ολλανδία, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο εκδήλωσης και τη σοβαρότητα των ημικρανιών στις γυναίκες, λίγα όμως είναι γνωστά σχετικά με το αν οι συγκεκριμένες ορμόνες επηρεάζουν και τις ημικρανίες στους άντρες. Η νέα έρευνα έδειξε, όπως είπε, ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες, συνδέονται με ημικρανία.

Η έρευνα έγινε σε 17 άντρες μέσης ηλικίας 47 ετών, που είχαν ημικρανία κατά μέσο όρο 3 φορές το μήνα.

Κανένας δεν λάμβανε φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών. Οι 17 πάσχοντες από ημικρανίες συγκρίθηκαν με 22 άντρες χωρίς ημικρανίες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υγιές βάρος για την ηλικία τους, όπως αναφέρει το omned.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα οιστραδιόλης και τεστοστερόνης στο αίμα των αντρών και ανακάλυψαν ότι οι άντρες με ημικρανίες είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων (97 pmol/L), έναντι των αντρών χωρίς ημικρανίες (69 pmol/L). Τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν παρόμοια στις 2 ομάδες.

Αυτό οδήγησε σε χαμηλότερη αναλογία τεστοστερόνης έναντι οιστρογόνων στους πάσχοντες από ημικρανίες (3,9 ένταντι 5.0 στους άνδρες χωρίς ημικρανίες).

Τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονταν 24 ώρες πριν την ημικρανία σε άντρες με συμπτώματα όπως κούραση, πείνα και μυϊκή δυσκαμψία.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με έλλειψη τεστοστερόνης, όπως διάθεση, ενέργεια και σεξουαλικές διαταραχές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες με ημικρανία ανέφεραν πιο συχνά τέτοια συμπτώματα και ότι τα συμπτώματα ήταν πιο σοβαρά.

Ποσοστό 61% των αντρών με ημικρανία ανέφερε τέτοια συμπτώματα σε σύγκριση με 27% των αντρών χωρίς ημικρανία.

Η μικρή έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.