Στην κλιματική αλλαγή αποδίδει ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέας Καζαντζίδης την καιρική διαταραχή των τελευταίων ημερών, την οποία χαρακτηρίζει ασυνήθιστη.

«Προφανώς το κλίμα αλλάζει και από τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι οι αλλαγές έρχονται μέσα από διαδοχικές ακραίες καταστάσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ.

«Δεν μένουμε στο ότι κάθε χρόνο η θερμοκρασία τον Ιούνιο θα είναι 1/ 10 του βαθμού υψηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά στο γεγονός ότι αυτή η αλλαγή θα έρχεται μέσα από πολύ ζεστές ή αντίστοιχα πολύ ψυχρές χρονικές περιόδους μέσα στον Ιούνιο», εξήγησε.

«Ο Ιούνιος θεωρείται γενικά ένα ξηρός μήνας με λίγες βροχές, αλλά επειδή οι πρόσφατες διαταραχές ήλθαν σε συνέχεια και προηγούμενων διαταραχών μέσα στον ίδιο μήνα, το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμα και σε περιοχές που δεν μας έχουν απασχολήσει για καταστροφές», σημείωσε ακόμη, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το ύψος της βροχής μέσα στον Ιούνιο ήταν αρκετά σημαντικό, «δηλαδή μέχρι και 50% πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές που είχαμε».

Ακόμη, ο κ. Καζαντζίδης επισημαίνει ότι το φαινόμενο είχε έκταση που κάλυψε σχεδόν το σύνολο της χώρας, ακόμα και περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης, όπου συνήθως τον Ιούνιο δεν βρέχει.

«Τέτοια φαινόμενα καταγράφονται κατά καιρούς και οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περνούν τα χρόνια, αυτά γίνονται όλο και πιο συχνά», τόνισε και υπενθύμισε ότι πέρυσι καταγράφηκαν ακραίες βροχοπτώσεις και καταστροφές στα μέσα Ιουλίου, ενώ υπήρξε και ένας νεκρός από κεραυνό στην περιοχή της Αμφιλοχίας.

Όσον αφορά την καιρική διαταραχή των τελευταίων ημερών την χαρακτηρίζει ασυνήθιστη για την εποχή, διότι όπως εξηγεί, «με βάση τις συνήθεις ατμοσφαιρικές συνθήκες τέτοιου είδους καιρικά συστήματα βρίσκονται σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και επηρεάζουν κυρίως περιοχές που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, δηλαδή την Ήπειρο, τη βορειοδυτική Μακεδονία και την Θράκη».

Όμως, αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Ανδρέα Καζαντζίδη, «έχει ευρύτερη κλίμακα, δηλαδή είδαμε αντίστοιχα ασυνήθιστο καιρό και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη βορειοδυτική και στη βορειοανατολική Ευρώπη, όπου κατεγράφησαν θερμοκρασίες που μπορεί να πλησίασαν ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου».

«Ο καιρός που γνωρίζουμε για την Ελλάδα το καλοκαίρι, βασίζεται στις θέσεις κάποιων συγκεκριμένων συστημάτων μέσα στην περιοχή μας, ξεκινώντας από την κεντρική Μεσόγειο και φθάνοντας μέχρι την Κύπρο και την Τουρκία», δήλωσε ακόμη ο καθηγητής. «Αυτός ο καιρός όπως τον γνωρίζουμε δεν έχει σταθεροποιηθεί, διότι, υπάρχει μία γενικότερη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, η οποία πάντως κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί».

Όμως, όπως τονίζει σε αυτό το σημείο, «ο καιρός παρουσιάζει εκπλήξεις και έχει μία ιδιαίτερη δυναμική», φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεταφορά σκόνης τους προηγούμενους μήνες από τη Σαχάρα.