Μπορεί στα γειτονικά μέρη οι τουρίστες το φετινό καλοκαίρι, να έρχονται κατά κύματα όμως στην Πάτρα η τουριστική κίνηση συγκριτικά με πέρυσι όπου φάνηκε κάτι να γίνεται, είναι πεσμένη μέχρι ώρας.

Όπως λένε επαγγελματίες του χώρου που περιμένουν μέσα από την έλευση των τουριστών στο νομό να δουλέψουν και αυτοί, όσοι έρχονται στο αεροδρόμιο του Αράξου, μένουν για λίγο σε ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας κυρίως και στη συνέχεια αναχωρούν για άλλα μέρη.

Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα τη στιγμή που η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά βουλιάζουν στην κυριολεξία το φετινό καλοκαίρι από τον κόσμο, στην Πάτρα οι τουρίστες να είναι στην καλύτερη περίπτωση περαστικοί.

Τουρίστες της μιας βραδιάς. Κατά συνέπεια δύσκολα η τοπική οικονομία μπορεί να κερδίσει πολλά από τον τουρισμό, ενώ τα ξενοδοχεία της Πάτρας, αλλά και της γύρω περιοχής, έχουν λίγες κρατήσεις.


"Μηδέν" στον τομέα των υποδομών - Χάλια το παραλιακό δίκτυο

Ο Χρήστος Νικολακόπουλος είναι ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με το χώρο, διοργανώνοντας tours σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, των Επτανήσων, της Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Είναι σε θέση να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το μειωμένο ενδιαφέρον που έχουν οι τουρίστες για την Πάτρα και μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει: "Η Πάτρα έχει ομορφιές, αλλά δεν ξέρει πως να τις παρουσιάσει στον ξένο κόσμο, καθώς δεν υπάρχει ένας φορέας που να ασχολείται αποκλειστικά με τον τουρισμό.

Ο τουρισμός μένει είναι ένα ξένο κομμάτι γι' αυτή την πόλη. Η Πάτρα δεν έχει τις ανάλογες υποδομές, τα ξενοδοχεία εκείνα που θα μπορούσαν να τραβήξουν κόσμο, και δεν υπάρχουν βάσεις στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, σε ότι αφορά το τουριστικό ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δίκτυο στο παραλιακό μέτωπο είναι χάλια. Η Μαρίνα έχει προβλήματα και ζημιές που δεν έχουν διορθωθεί με αποτέλεσμα να έρχονται σκάφη στην Πάτρα και να μην μπορούν να δέσουν.

Όσο για τον μώλο της Αγίου Νικολάου; Ο χώρος εκεί είναι μικρός για να δέσουν πολλά σκάφη, ενώ δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα για να καταλάβει κανείς σε τι επίπεδο βρισκόμαστε". 


"Μηδέν" στον τομέα της ανάδειξης της ιστορίας και των μνημείων

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι τουρίστες να έρχονται στην Δυτική Ελλάδα και να πηγαίνουν σε πολλά μέρη της, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για σημεία αναφοράς του αρχαίου ελληνικού κόσμου, όπως οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία, ενώ την Πάτρα να την προσπερνούν σχεδόν αδιάφορα.

Το μοναδικό σημείο αναφοράς στο οποίο δείχνουν ενδιαφέρον οι τουρίστες φέτος παραμένει η Καστροπολιτεία της Αχάια Κλάους, ενώ ακολουθεί ο ναός του Αγίου Ανδρέα και στη συνέχεια το Κάστρο και το Ρωμαϊκό Ωδείο.

Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, έχουμε πολλούς Ρώσους και περισσότερους από ποτέ Πολωνούς που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδος.

Η Πάτρα, σαν μία πόλη που έχει μεγάλη ιστορία πίσω της αλλά και μνημεία που θα μπορούσαν να αναδείξουν το παρελθόν τους, θα μπορούσε να αξιοποιούσε το ενδιαφέρον.

Όμως και σε αυτό το κομμάτι η Πάτρα φαίνεται ότι παίρνει βαθμό κάτω από την βάση. Οπότε ένα ακόμα καλοκαίρι, μάλλον πρόκειται να περάσει έτσι. Με τους τουρίστες της μιας βραδιάς...