Χείρα βοηθείας στην Άνγκελα Μέρκελ θα τείνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως δήλωσε μιλώντας στους Financial Times, είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία προκειμένου να είναι ευκολότερη η επιστροφή προσφύγων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους FT επεσήμανε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια, στη Γερμανία. Λέγοντας ότι μόνο 50 με 100 άτομα το μήνα περνάνε τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τόνισε ότι μια τέτοια συμφωνία με το Βερολίνο δεν θα έχει μεγάλες «δεν θα αποτελέσει επιπλέον βάρος για την Ελλάδα». «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η συμφωνία με το Βερολίνο θα πρέπει να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, καθώς ορισμένα μέλη τους βρίσκονται στην Ελλάδα και άλλα σε βόρειες χώρες. Όπως λέει υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα.

«Έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία. Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των ελέγχων στα σύνορα, εσωτερικές διευθετήσεις για τον χειρισμό όσων φτάνουν στην Ευρώπη, συνεργασίες με τις χώρες εκτός ΕΕ και προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.

Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα» γιατί ο αριθμός των μεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης το 2015, ωστόσο «αποτελεί αντικείμενο συζήτησης λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία».

«Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ακόμα και μετά από κάποια πιθανή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε.

Οι Financial Times, σχολιάζοντας ουσιαστικά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού τονίζουν ότι μια συμφωνία του Βερολίνου με την Ελλάδα θα είναι χείρα βοηθείας στην Ανγκελα Μέρκελ, αν και η βασική προτεραιότητα της Γερμανίας είναι να συνάψει συμφωνία με την Ιταλία. Αν οι υπογραφές με την Ελλάδα πέσουν, η Γερμανίδα καγκελάριος θα βοηθηθεί καθώς στόχος είναι να δείξει στους κυβερνητικούς της εταίρους στο Βερολίνο ότι οι διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες παράγουν αποτελέσματα. 

Τέλος, η αμερικανική εφημερίδα, αποκαλύπτει επικαλούμενη Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει Ιταλία, Ελλάδα και όλα τα γειτονικά της κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα για κράτη πρώτης γραμμής που κουβαλούν βαρύ φορτίο σχετικά με το μεταναστευτικό.


Οι FT παρατηρούν ότι μπορεί η βασική προτεραιότητα του Βερολίνου να είναι η ύπαρξη μια συμφωνίας με την Ιταλία για επιστροφή αιτούντων άσυλο, ωστόσο μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελέσει ώθηση για τη Μέρκελ, η οποία θέλει να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να παράξουν αποτελέσματα.

Υψηλόβαθμος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».