Το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Αν ο χορός είναι η έκφρασή μας, αν η παράδοση είναι η συνέχειά μας στο βάθος του χρόνου, η μεταμφίεση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα. Είναι ο έξυπνος τρόπος για να ξεγελάσει το χρόνο, είναι ο μαγικός τρόπος για να γλυτώσει από την κακοδαιμονία του, είναι ο τελετουργικός τρόπος για να ξυπνήσει τη φύση.

Η μεταμφίεση έρχεται από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, περνάει στον Διθύραμβο, συνεχίζει στην τραγωδία της κλασσικής Αθήνας και φτάνει στην πόλη μας σαν μαύρο ντόμινο.

Όλα αυτά προσπάθησαν ν' αποδώσουν οι μικροί μαθητές μας στο Συνεδριακό του Τ.Ε.Ι. με την ανεμελιά και τον αυθορμητισμό τους και λιγότερο με την τεχνική τους. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση κατάλαβαν ότι τα παιδιά μέσα από την μεταμφίεσή τους διασκέδασαν παίζοντας τους ρόλους τους και διαμέσου αυτών ένιωσαν αυτό που διαχρονικά υπάρχει στις ψυχές μας. Ένιωσαν την ανάγκη να “κλείσουν” το μάτι στον πανδαμάτορα χρόνο, να τον πολεμήσουν και γιατί όχι να προσπαθήσουν να τον νικήσουν. Η μεταμφίεσή τους ήταν το διαβατήριό τους για να φύγουν από το σύγχρονο κόσμο της τεχνικής επικοινωνίας προς εκείνο τον παλιό και αληθινό γι' αυτό και πάντα επίκαιρο. Τα παιδιά μας δεν χόρευαν μόνο, ούτε παρουσίασαν ένα δρώμενο, δεν ακολούθησαν συγκεκριμένα βήματα, ούτε εκτέλεσαν απλά τις χορογραφίες τους. Τα παιδιά μας “τσαλακώθηκαν” γίνανε καμήλες, γύφτοι, γενίτσαροι, καλικαντζάρια. Έκλαψαν για ν' αναστήσουν, κορόιδεψαν για να νικήσουν, μέχρι και φύλλο άλλαξαν για να ρεζιλέψουν τον Τούρκο!!

Τέλος, οι θεατές και οι γονείς τους έμαθαν για μια ακόμα φορά ότι ο θεσμός του Λυκείου των Ελληνίδων δεν αντιγράφει την παράδοση, αλλά την κυοφορεί για να την γεννήσει στις ψυχές των παιδιών με την μορφή της ελπίδας, της δύναμης, της περηφάνειας δηλαδή με την μορφή της ελληνικής ταυτότητας.

Σας ευχαριστούμε όλους!

Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης:

Θάνος Κώτσης, λαογραφική επιμέλεια-κείμενα-αφήγηση-τραγούδι

Αλέξης Φραγκούλης, ειδικές κατασκευές κοστουμιών-σκηνικών

Ελμαλόγλου Ιωάννα, Κουσκουρή Ιωάννα, Κωνσταντινοπούλου Χαρά, Μαρούδα Ιωάννα-Μαρία, Μπατάλη Κατερίνα-Παυλίνα, Μπαρδάκη Σωτηρία, Σιμώνη Ειρήνη, Φραγκούλης Αλέξης: Διδασκαλία χορών".