Παγκόσμια Hμέρα κατά των Ναρκωτικών και η θεραπευτική μονάδα Οξυγόνο του ΚΕΘΕΑ, στην Πάτρα, συνεχίζει να προσφέρει ένα σημαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια, βοηθώντας με το πρόγραμμά της, δεκάδες ανθρώπους να ξεφύγουν από τον εφιάλτη.

Παλιότερα όταν μιλούσαμε για θεραπευτικό πρόγραμμα για το πρόβλημα των ναρκωτικών, το μυαλό μας πήγαινε απευθείας στην ηρωίνη και στους τοξικομανείς που προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτή.

Πλέον τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, το προφίλ των χρηστών έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. "Από το 2006 έως σήμερα οι αιτήσεις που έχει λάβει το ΚΕΘΕΑ για βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάνναβη έχουν τριπλασιαστεί" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr η υπεύθυνη της θεραπευτικής μονάδας "Οξυγόνο", Ελευθερία Παππά.

"Αυτό δείχνει ότι η εικόνα του ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ναρκωτικά έχει αλλάξει από αυτή που γνωρίζαμε παλιότερα. Η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ πλέον έχουν βγει στο προσκήνιο καινούριες ουσίες που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε και οι οποίες είναι εξίσου βλαπτικές". 

Καινούριες ουσίες στο προσκήνιο της χρήσης

Οι αιτήσεις που έχει λάβει για παράδειγμα το ΚΕΘΕΑ για τους χρήστες της "σάλβια" (παράγεται από το φασκόμηλο, αλλά εμπεριέχει χημικές ουσίες που προκαλεί παραισθήσεις) είναι αρκετές, ενώ υπάρχουν χρήστες που ζητούν βοήθεια για να απαλλαγούν από το “μπουμ” (βασίζεται στην κάνναβη, αλλά έχει και χημικές ουσίες).

Σύμφωνα με τα όσα μας λέει η κ. Παππά πολλές είναι οι αιτήσεις που δέχεται η γραμματεία του προγράμματος από τους χρήστες της κοκαΐνης, ένα γνωστό σκληρό ναρκωτικό που από εκεί που ήταν μόνο για την "ελίτ", φαίνεται ότι τώρα έχει εξαπλωθεί.

"Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα στα ναρκωτικά κάτι που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να βρει κάποιος, καθώς υπάρχουν παντού, ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν πάψει να είναι ακριβά στην τιμή τους.

Το γεγονός αυτό είναι ένα ζήτημα προς σκέψη για όσους υποστηρίζουν την απελευθέρωση των μαλακών ναρκωτικών, όπως τη κάνναβη, ένα θέμα που τελευταία είναι αρκετά επίκαιρο" τονίζει κ. Παππά.

Υπάρχει ένας άλλος δρόμος μακριά από τις ουσίες

Οι χρήστες που πηγαίνουν στη θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ "Οξυγόνο", χωρίζονται σε ξεχωριστές ομάδες ανάλογα με το ναρκωτικό και τη χρήση που κάνουν, ενώ η θεραπευτική προσέγγιση γίνεται ανάλογα με την περίπτωση του κάθε χρήστη.

"Αυτό που θέλουμε να περάσουμε μέσα από το πρόγραμμά μας, δεν είναι τόσο ότι τα ναρκωτικά κάνουν κακό και ότι δεν θα πρέπει κάποιος να προχωράει στη χρήση τους. Αυτό πλέον ο κόσμος το γνωρίζει και είναι ενήμερος.

Το μήνυμα που προσπαθούμε να δείξουμε και να βγάλουμε προς τα έξω είναι ότι όσοι θεωρούν ότι έχουν φτάσει σε ένα τέλμα από τη χρήση ουσιών, υπάρχει ένα άλλος δρόμος που είμαστε σε θέση να του δείξουμε και να τον βοηθήσουμε να προχωρήσει προς τα εκεί".