Ο τόνος αποτελεί μια νόστιμη, θρεπτική και ελαφριά επιλογή, που συνδυάζει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα συστατικά και χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Παράλληλα, ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση για να εντάξουμε το ψάρι στο διαιτολόγιό μας, αφού μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Ας δούμε, λοιπόν, τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει.

Αρχικά, πρόκειται για μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά. Έτσι, αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική του κρέατος, καθώς μπορεί να ενισχύσει την πρωτεϊνική μας πρόσληψη χωρίς να μας «φορτώσει» με θερμίδες και συστατικά που ασκούν επιβαρυντική δράση στον οργανισμό.

Από την άλλη, ο τόνος είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και σεληνίου, το οποίο διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού. Ενδεικτικά, μια μεγάλη κονσέρβα τόνου καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη Β12 και σελήνιο.

Παράλληλα, ο τόνος προσφέρει σημαντικές ποσότητες νιασίνης, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου, ενώ ως λιπαρό ψάρι έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση κι έχουν συσχετισθεί από πολλές μελέτες με σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Στον αντίποδα, τα τελευταία χρόνια επικρατεί ανησυχία αναφορικά με την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, ειδικότερα σε μεγάλα ψάρια, στα οποία συγκαταλέγεται και ο τόνος.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριού είναι περισσότερα, συγκριτικά με τους πιθανούς κινδύνους, ενώ προτείνουν η κατανάλωση μεγάλων ψαριών από γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά, να μην υπερβαίνει τις 2 μερίδες των 150 γρ. ανά εβδομάδα.

Συνεπώς, θα λέγαμε πως η κατανάλωση τόνου 1-2 φορές την εβδομάδα, φαίνεται να είναι ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση, όταν επιλέγετε κονσέρβα, προτιμήστε τόνο σε νερό, αντί για λάδι και αποφύγετε την προσθήκη αλατιού, καθώς τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Πηγή: neadiatrofis.gr