Πρόκειται για ένα αγαπημένο ψάρι της ελληνικής κουζίνας, που καταναλώνεται συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο λόγος για το γαύρο, ο οποίος συνδυάζει χαμηλό κόστος και υψηλή διατροφική αξία, αποτελώντας μια αρκετά προσιτή επιλογή συγκριτικά με άλλα ψάρια.

Αναφορικά με την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, ο γαύρος περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε σελήνιο, συστατικό που ασκεί αντιοξειδωτική δράση, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα.

Από την άλλη, διαθέτει υψηλά ποσά ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, ασκούν αντιφλεγμονώδη και υπολιπιδαιμική δράση και συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Παράλληλα, ο γαύρος θα λέγαμε ότι «υπερτερεί» διατροφικά έναντι άλλων λιπαρών ψαριών, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.

Πηγή: neadiatrofis.gr