Η γερμανική Βουλή θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για το τέλος της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα γράφει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με τίτλο «Ελλάδα με γραβάτα».

«Κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τον τερματισμό του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ακόμη το ακριβές χρονοδιάγραμμα, γιατί πρόκειται για επιπλέον θέμα στην ημερήσια διάταξη. Όμως ο χρόνος πιέζει. Το πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου και το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ξεκινά σύντομα τις θερινές του διακοπές. Το ότι η βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να τερματιστεί, είναι κάτι που αποφάσισε το Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα λαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, ενώ οι προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων επιμηκύνονται κατά δέκα επιπλέον χρόνια. Τώρα θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια δημοσιεύει δηλώσεις πολιτικών: Η καγκελάριος Mέρκελ τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση της βοήθειας για την Ελλάδα. Όλα τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης "επέδειξαν συνεχώς έναν υψηλό βαθμό αλληλεγγύης για να στηρίξουν την Ελλάδα σ’ αυτόν τον δρόμο". Και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς SPD) δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι "ένα δυνατό μήνυμα για την αλληλεγγύη στην Ευρώπη". Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης για θέματα δημοσίων οικονομικών, Έκχαρντ Ρέμπεργκ δήλωσε: "Για τη Γερμανία έχει αποφασιστική σημασία το εξής: διαγραφή χρέους ή κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει". Ο ίδιος θεωρεί επίσης σωστό, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, να εξακολουθήσουν να ισχύουν όροι για την Ελλάδα. Έτσι θα διασφαλιστεί, υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική πορεία. Επιπλέον ο Ρέμπεργκ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, επαίνεσε τον ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών: "Χωρίς τη συνέπεια και την επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Είναι ο πολιτικός πατέρας της σταθεροποίησης του ευρώ».

«Η Ελλάδα έφτασε το 2010 λόγω των υπερβολικών χρεών στα όρια της χρεοκοπίας κι έκτοτε εξαρτάται από τα χρήματα των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ. Τα τελευταία οκτώ χρόνια η χώρα έλαβε 273,7 δισ. ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια στο πλαίσιο τριών προγραμμάτων βοήθειας- με αντάλλαγμα την υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», σημειώνει η FAZ και προσθέτει:

Το προσωρινό τέλος της βοήθειας για την Ελλάδα είχε και μία περίεργη στιγμή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φόρεσε για πρώτη φορά γραβάτα. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα το 2015 είχε ανακοινώσει ότι θα φορέσει γραβάτα όταν η Ελλάδα δεν θα είναι πια εξαρτημένη από τους διεθνείς δανειστές.

Τέλος η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το επιπλέον θέμα στην ημερήσια διάταξη θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι σε ζωηρές αντιπαραθέσεις. Στην απόφαση για το πρώτο πακέτο βοήθειας το 2015 στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης υπήρξαν ογδόντα "αντιρρησίες", που είτε το καταψήφισαν είτε απείχαν. Αυτή τη φορά πάντως η ψηφοφορία για την Ελλάδα θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο άλλα σημαντικές ημερομηνίες: την προηγούμενη μέρα η καγκελάριος θα απευθύνει κυβερνητική δήλωση για την Σύνοδο της ΕΕ και την ερχόμενη εβδομάδα οι διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό πρόκειται να εισέλθουν στον τελευταίο γύρο τους».