Το θέμα της νομιμοποιήσης της ινδικής κάνναβης είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πριν από λίγο καιρό, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι ορισμένες από τις μορφές για την φαρμακευτική και την βιοτεχνική αξιοποίηση της, θα πρέπει να απελευθερωθούν και να μην ποινικοποιούνται.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η απελευθέρωση της καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης θα δώσει μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και σε αυτόν της μεταποίησης.

Παρά όμως τις θετικές απηχήσεις που είχε η συζήτηση του όλου θέματος και το σενάριο της απελευθέρωσης της κάνναβης, στον ιατρικό κόσμο, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζοντας τις συνέπειες της μακροχρόνιας χρήσης της, φοβούνται την σταδιακή αποποινικοποίηση της, δείχνοντας σίγουροι ότι θα έχει βλαπτικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, τονίζοντας καταρχάς ότι ακόμα και έτσι η κάνναβη, θερίζει στους κύκλους των νέων και με την πλειοψηφία τους να έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά και ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς να συνεχίζει την χρήση της, το χασίσι είναι ένα ναρκωτικό που αλλοιώνει τη σκέψεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αρκετοί από αυτούς τους νέους που έχουν προχωρήσει σε μακροχρόνια χρήση της κάνναβης αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά και ψυχικά προβλήματα, αλλά και πνευματικές διαταραχές που τους έχουν κοστίσει στην ζωή τους και χρειάζονται ψυχοθεραπείες ή και φάρμακα ακόμα για να τις ξεπεράσουν.


Ασθενείς λόγω χασίς στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, έχουν καταφτάσει πάνω από πέντε περιπτώσεις που αντιμετώπιζαν σοβαρά ψυχικά και ψυχολογικά προβλήματα λόγω της χρήσης της κάνναβης, ενώ σε άλλες το ναρκωτικό αυτό συντέλεσε σημαντικά στο να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Εξάλλου, αρκετοί από τους πελάτες των ψυχολόγων έχουν υπάρξει μόνιμοι χρήστες κάνναβης, πιστεύοντας τον πρώτη καιρό ότι η ουσία αυτή τους βοηθάει στην ζωή τους, ενώ παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει για την σταματήσουν δεν τα έχουν καταφέρει.

Σύμφωνα με ειδικούς ο εθισμός από την κάνναβη είναι υπαρκτός και έρχεται σταδιακά στους χρήστες της, απλώνοντας τα δίχτυα του στην ψυχοσύνθεση τους με αργό, αλλά σταθερό τρόπο, κάνοντας αρκετό καιρό για να πειστούν ότι έχουν πρόβλημα.

Οι ψυχολόγοι, οι ψυχοθεραπευτές και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πλήρη απελευθέρωση της θα αυξήσει κατά πολύ τους χρήστες στους κύκλους της νέας γενιάς και θα φέρει ακόμα περισσότερους ανθρώπους αντιμέτωπους με τις αρνητικές της συνέπειες.