Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «European theatre through Romeo and Juliet» τέσσερις καθηγητές και οκτώ μαθητές του Λυκείου Καστριτσίου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Saint Quentin της Γαλλίας από 10 έως 19 Ιουνίου 2018. Στο πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών (2016-18),  συμμετέχουν σχολεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία).

Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, στην οποία καθένα από τα πέντε σχολεία είχε αναλάβει να παίξει μία πράξη του έργου. Το Λύκειο Καστριτσίου έπαιξε την Πρώτη Πράξη. Το ανέβασμα του έργου έγινε στο δημοτικό θέατρο Jean Vilar του Saint Quentin σε δύο παραστάσεις: Σάββατο 16/6, ώρα 20:30 και Κυριακή 17/6, ώρα 14:30. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χώρα ανέβασε την πράξη που της αναλογούσε στη δική της γλώσσα και γενικά, όπως είχε συμφωνηθεί από την αρχή μεταξύ των εταίρων, κάθε σχολείο εφάρμοσε τη σκηνοθετική γραμμή που επιθυμούσε.

Η κινητικότητα στην Γαλλία  ήταν η Πέμπτη Δραστηριότητα Μάθησης/ Επιμόρφωσης του εν λόγω προγράμματος, στην οποία έλαβαν μέρος οι εκπαιδευτικοί του ΓΕ.Λ. Καστριτσίου Γκότσης Ιωάννης, φιλόλογος, συντονιστής του προγράμματος, Καρκάτσα Αλεξάνδρα, καθηγήτρια αγγλικών, συντονίστρια του προγράμματος, Κοψίνης Ιωάννης, καθηγητής καλλιτεχνικών και σκηνοθέτης της πρώτης πράξης. Τις παραστάσεις παρακολούθησε η Διευθύντρια του ΓΕΛ Καστριτσίου κ. Πιερρή Ευγενία.


Η διανομή των ρόλων της πρώτης πράξης στους οκτώ Έλληνες έγινε ως εξής:

Αλίκη Μαρούδα: Ιουλιέτα, Αβραάμ

Σταύρος Σταυρόπουλος: Ρωμαίος

Όλγα Σταυρίδη: Μπενβόλιο

Μυρτώ Συμεωνίδου: Κυρία Καπουλέτου

Μαίρη Σταθοπούλου: Πρίγκιπας της Βερόνα, Παραμάνα Ιουλιέτας

Χριστίνα Μάρκου: Μερκούτιος,   Μοντέγος

Εύα Ντούκα: Γκρέγκορυ, Καπουλέτος

Στέφανος Δεπούντης: Σαμψών, Υπηρέτης Καπουλέτων, Τυβάλτος

Το ανέβασμα της παράστασης, υπήρξε το επιστέγασμα εντατικής διετούς προετοιμασίας. Από την πρώτη μέρα που βρέθηκαν στο Saint Quentin οι μαθητές εργάστηκαν σκληρά παίρνοντας μέρος καθημερινά σε πρωινές και απογευματινές πρόβες κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη κ. Κοψίνη αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Jean Vilar, κ. Didier Perrier. Οι κοινές πρόβες των μαθητών από τα πέντε ευρωπαϊκά σχολεία για το ανέβασμα μιας ενιαίας παράστασης υπήρξε για αυτούς μια μοναδική όσο και ισχυρή θεατρική και ευρύτερα πολιτιστική εμπειρία σε μία εβδομάδα κατά την οποία τα καμαρίνια, η σκηνή και ολόκληρο το θέατρο Jean Vilar έγιναν πραγματικά «δικά τους». Οι Έλληνες μαθητές αποκόμισαν πολύ θετικά σχόλια, καθώς σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της τρίτης πράξης (του γαλλικού σχολείου), κ. Laurent Nouzille, «έπαιξαν πολύ ζεστά, με την καρδιά τους», ενώ κατά τον Γερμανό σκηνοθέτη (πέμπτη πράξη), κ. Dieter Raths, οι Έλληνες μαθητές «δίδαξαν θέατρο».

Όλοι οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από αντίστοιχο αριθμό οικογενειών των μαθητών του γαλλικού σχολείου. Η φιλοξενία ήταν ζεστή και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την καθημερινότητα μιας γαλλικής οικογένειας. Ξεναγήθηκαν επίσης στο κέντρο της πόλης του Saint Quentin και, την επομένη των παραστάσεων, πραγματοποίησαν ολοήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.