Ετοιμάζονται να βγουν στα... κεραμίδια οι κάτοικοι της περιοχής του Ζαβλανίου για το θέμα των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ που υπάρχουν εδώ και χρόνια ακριβώς δίπλα τους.

Οι πυλώνες και ο υποσταθμός της ΔΕΗ είναι δίπλα από την παιδική χαρά της κεντρικής πλατείας, χωρίς να υπάρχουν περιφράξεις ή κάποια μέτρα προστασίας και έτσι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένα περιστατικό που να αποβεί μοιραίο, θρηνώντας κάποιο θύμα.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο συγκεκριμένος υποσταθμός της ΔΕΗ τροφοδοτεί με τους πυλώνες του, ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας, δίνοντας του ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκτός του ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την παιδική χαρά της πλατείας η οποία σε καθημερινή βάση είναι σχεδόν γεμάτη από οικογένειες και παιδιά που παίζουν, είναι σε κοντινή απόσταση από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αλλά και σπίτια φυσικά.

Το όλο θέμα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τους κατοίκους της περιοχής και έχει να κάνει με κατά συρροή αυθαιρεσίες των περασμένων δημοτικών αρχών που έφτιαξαν μια πλατεία, δίπλα σε έναν υποσταθμό της ΔΕΗ.

Από την άλλη βέβαια ο υποσταθμός της ΔΕΗ βρίσκεται σε αυτό το σημείο από την δεκαετία του '70 και το γεγονός αυτό δεν πτόησε αρκετούς από τους τότε ντόπιους της συνοικίας να πουλήσουν τα κτήματα τους για να κτιστούν εκεί σπίτια και πολυκατοικίες όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα όσα όριζαν οι νόμοι.

Η τελευταία παρανομία του όλου ζητήματος έχει να κάνει με την παιδική χαρά που φτιάχτηκε δίπλα από τους πυλώνες της ΔΕΗ.

Τι ζητούν από Δήμο και ΔΕΗ

Οι κάτοικοι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Ζαβλανίου έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για να αλλάξουν επιτέλους αυτή την κατάσταση, με δεδομένο ότι οι τάσεις του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ έχουν σίγουρα μεγαλώσει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ και οι πυλώνες έχουν αυξηθεί αρκετά.

Οι κάτοικοι ζητούν να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ για το αν υπάρχουν οι αντίστοιχες περιβαντολογικές μελέτες που εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία όσων διαμένουν κοντά στην περιοχή αλλά και να τους δώσει τα σχετικά έγγραφα που να πιστοποιούν πόση είναι πλέον η τάση του υποσταθμού και των πυλώνων του.

Μιλάμε για μία περιοχή που κατοικείται από αρκετές οικογένειες οι οποίες ζουν κοντά στον υποσταθμό. Μάλιστα, έχει ήδη γίνει επαφή με τον Δήμο προκειμένου να παρέμβει και αυτός στην προσπάθεια των κατοίκων και στις διαβουλεύσεις με την ΔΕΗ, ενώ ζητούν από αυτόν να δράσει έτσι ώστε να διασφαλίσει την υγεία των παιδιών που παίζουν στην παιδική χαρά.