Μπορεί το αεροδρόμιο του Αράξου το φετινό καλοκαίρι να "βουλιάζει" από τους τουρίστες και από τον κόσμο που καταφτάνει σε αυτό, έχοντας πλέον αποκτήσει την δυναμική για να γίνει ένα από τα πιο εμπορικά της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα θέμα που "χαλάει" την εικόνα, όχι τόσο του αεροδρομίου, όσο κυρίως της χώρας που θέλει να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη τουριστική δύναμη της Νότιας Ευρώπης.

Με ευθύνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ του το money-tourism, εδώ και μέρες έχει υποστεί βλάβη το VOR, ένα από τα πολύ σημαντικά όργανα για την προσγείωση των αεροσκαφών, χωρίς να έχει γίνει κάτι μέχρι στιγμής για την επιδιόρθωση του και την επαναλειτουργία του.

Το VOR για όσους γνωρίζουν αποτελεί το κύριο καθοδηγητικό όργανο των αεροσκαφών, κατά την διάρκεια της προσγείωσης τους, αφού με βάση αυτό και σε συντονισμό με τα λοιπά όργανα του αεροπλάνου, φτάνουν μέχρι το διάδρομο προσγείωσης.

Αυτό λοιπόν το όργανο σε ένα διεθνές αεροδρόμιο, ευρωπαϊκής χώρας που προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι, δεν λειτουργεί στον Άραξο.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία πολλών αεροσκαφών να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Αράξου, με τους πιλότους να αρνούνται να προσγειωθούν με διαδικασίες πτήσεις εξ' όψεως (VFR) και όχι δι' οργάνων (IFR), όπως είναι το ενδεδειγμένο.


Κόστος στον τουρισμό της περιοχής;

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά την διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ακυρώθηκαν αρκετές πτήσεις από συγκεκριμένη εταιρεία που έχει μεγάλη δραστηριότητα στο αεροδρόμιο της Δυτικής Αχαΐας.

Έτσι, τα αεροσκάφη που ήταν να προσγειωθούν στον Άραξο προσγειώθηκαν τελικά στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Όλο αυτό καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι μπορεί να σημαίνει για την ταλαιπωρία των επιβατών, τα έξοδα των εταιρειών και το κύρος της χώρας, αλλά και της περιοχής. 

Παράλληλα, η έλλειψη αυτή του αεροδρομίου ίσως κοστίσει στην προσέλευση των τουριστών στην περιοχή μας, αφού μέσα από αυτό το πρόβλημα, αν δεν αλλάξει γρήγορα κάτι, είναι αρκετά πιθανό να βγουν ζημιωμένες και οι τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αχαΐας, χάνοντας ενδεχομένως κρατήσεις. 

Βλέπετε, το αεροδρόμιο του Αράξου έχει αποδείξει μέχρι ώρας ότι είναι ένας παράγοντας "κλειδί" για την τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος.