Στην κατάμεστη αίθουσα του Royal Patras ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των είκοσι χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις. Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση εργαζόμενοι, εθελοντές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεργάτες από τον χώρο της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, 300 περίπου πολίτες από κάθε σημείο της Αχαΐας έδωσαν ηχηρό παρόν επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το μήνυμα της εκδήλωσης «Δυναμώνουμε Μαζί». Μια ανθρώπινη αλυσίδα στην οποία συναντήθηκε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας σηματοδοτώντας παράλληλα το ξεκίνημα μιας νέας πορείας.

Στην έναρξη της βραδιάς απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Πατρών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Θεόκλητος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας & Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης κ. Γρ. Αλεξόπουλος καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ κ. Ε. Καφετζόπουλος. Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισαν ότι θεωρούν καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίζει το σημαντικό έργο που επιτελείται στην πρόληψη των εξαρτήσεων & την προαγωγή της υγείας στην Αχαΐα καθώς και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.


Ακολούθησε η προβολή βίντεο, σε σκηνοθετική επιμέλεια Π.Φαφούτη, με χαρακτηριστικές στιγμές από την δουλειά του Κέντρου Πρόληψης με διάφορες ομάδες πληθυσμού στην Αχαΐα, αλλά και με συνεντεύξεις στις οποίες οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τα συναισθήματα από την προσωπική τους εμπειρία στην πρόληψη. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας, κα. Γ. Ζορμπά, κάνοντας μια αποτίμηση της δουλειάς των είκοσι χρόνων αναφέρθηκε στις αρχές και τις αξίες που διέπουν την λειτουργία της Καλλίπολις και που καθόρισαν την μέχρι σήμερα πορεία του αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Προσεγγίσαμε την πρόληψη σαν μία διαδικασία σύναψης σχέσεων με τα μέλη της κοινότητας παρά σαν μια τεχνοκρατική παροχή υπηρεσιών και πλέον μετά από 20 χρόνια δράσης μπορούμε να πούμε πως το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς με μακροπρόθεσμη προοπτική και όραμα για την πρόληψη».

Ο καλεσμένος ομιλητής κ. Γ.Γουρνάς, Δρ. Ψυχιατρικής – Θεραπευτής Ομάδας & Οικογένειας, στην ομιλία του με θέμα: «Ενδυνάμωση & ψυχική ανθεκτικότητα σε καιρούς αδυναμίας;» αναφέρθηκε στο τρίπτυχο: ενδυνάμωση – ανθεκτικότητα – ευαλωτότητα ως μια αλληλουχία στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ κλείνοντας μεταξύ άλλων επισήμανε πως στο μαζί βρίσκεται η ενδυνάμωση.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η στιγμή της βράβευσης της ΠΡΟΤΑΣΗΣ Κίνησης για έναν άλλο τρόπο ζωής, για την καθοριστική συμβολή της στην ίδρυση και λειτουργία της Καλλίπολις από το 1998 μέχρι σήμερα, αλλά και των δυο ομάδων εθελοντών που λειτουργούν στην Πάτρα (Παραλία – Βραχνέιακα) και το Αίγιο οι οποίες σχεδιάζουν & υλοποιούν μια σειρά από δράσεις στην κάθε περιοχή. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της ΠΡΟΤΑΣΗΣ κ. Β. Πασσάς επισήμανε: «Στα 20 χρόνια της διαδρομής του το Κέντρο Πρόληψης λειτούργησε δυναμικά πολλαπλασιάζοντας τα προγράμματα πρόληψης μέσα σε ένα κλίμα υποδειγματικής συνεργασίας και αλληλοστήριξης με την ΠΡΟΤΑΣΗ συμβάλλοντας έτσι σε μία ποσοτική αύξηση του έργου. Κατάφερε όμως και το πιο δύσκολο, η ποσοτική αύξηση να συνοδεύεται και από μία συνεχιζόμενη ποιοτική βελτίωση του περιεχομένου και της μεθοδολογίας.»

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με την συνοδεία του συνόλου μουσικής δημιουργίας ΕΥΗΚΟΟΝ ΜΕΛΟS.  Το Διοικητικό Συμβούλιο & η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις ευχαριστούν από καρδιάς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την οικονομική αλλά και την γενικότερη στήριξη στην διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους.