Το "όχι" που αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για ορισμένες παραστάσεις - εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, έφερε και πάλι στο προσκήνιο ένα ζήτημα που μπορεί να δώσει έναν άλλο αέρα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης τα καλοκαίρια.

Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μεγάλου ανοικτού υπαίθριου θεάτρου που θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις, τόσο για τον Δήμο της Πάτρας, όσο και για πολιτιστικούς οργανισμούς που έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά πράγματα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ένα θέατρο που θα είναι ανεξάρτητο από το ΚΑΣ και που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Πάτρα. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από το Ρωμαϊκό Ωδείο δεν υπάρχει ένα άλλο ανοικτό θέατρο για την Πάτρα, παρά μόνο μικρά θεατράκια που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ανοικτού θεάτρου για την Πάτρα γίνεται ακόμα πιο επιβλητική αν σκεφτεί κανείς ότι ο χώρος του Κάστρου εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια είναι κλειστός και δεν δίνεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις ή και συναυλίες.

Πού όμως μπορεί να φτιαχτεί ένα ανοικτό θέατρο στην Πάτρα; Η μελέτη που έχει ο Δήμος για ένα υπαίθριο θέατρο στο παλαιό λιμάνι δεν αφορά μια τέτοια κατασκευή, αλλά έχει να κάνει με ένα θεατράκι σαν και αυτό της Μαρίνας.

Θα μπορούσε ίσως να προβλεφτεί στα σχέδια των μελετών για τα έργα που είναι να γίνουν στο καρναβαλικό χωριό στα Παλαιά Σφαγεία ή στο πολιτιστικό κέντρο που είναι να αναγερθεί στις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ ή ακόμα και σε έναν χώρο δίπλα από το ανακαινισμένο (όταν γίνει το έργο) Εργοστάσιο Τέχνης. 

Όπως και να έχει είναι κάτι απαραίτητο που θα πρέπει να φροντίσουν οι φορείς, σε μία Πάτρα που τα καλοκαίρια ζωντανεύει πολιτιστικά, φιλοξενώντας και διοργανώνοντας αρκετές εκδηλώσεις.